• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Dursun Gürlek: İmam-ı Buhari ve edepsiz edebiyatçı

Dursun Gürlek: İmam-ı Buhari ve edepsiz edebiyatçı
Bilindiği üzere İslam’ın iki ana direğinden biri, Kur’an-ı Kerim diğeri de hadis-i şeriflerdir.

Kelamullah’a yüzlerce, binlerce tefsir yazıldığı gibi, hadislere de aynı ilgi gösterildi ve muazzam bir hadis külliyatı ortaya konuldu. “Kütüb-i Sitte” denilen altı hadis kitabında öncelik “Buhari” ve “Müslim”e verildi. Bütün İslam âleminde olduğu gibi, bizde de bu iki hadis külliyatı büyük rağbet gördü.

Bu girizgâhtan sonra İmam-ı Buhari ve eseri üzerinde biraz durmak istiyorum. Benim de Tokat İmam-Hatip Okulu’ndan hocam olan ve hadis dersimize gelen merhum Prof. Dr. Mücteba Uğur, ihtisas alanı olan bu konuda bir de kitap neşretti. Türkiye Diyanet vakfı Yayınları arasında çıkan “İmam Buhari” isimli bu eserde Sahih-i Buhari’nin Türk kültüründeki önemine de yer veriliyor. Buna göre, Sahih’in en ciddi bir şekilde basılmasına bir Türk hükümdarı önayak oldu. Keza böyle mühim bir hadis kitabının en güzel ve ilmi bakımdan güvenilir baskısını yapmak da yine Türk milletine nasip oldu. Her Müslümanın kütüphanesinde Kur’an-ı Kerim ve tefsirlerinin yanı sıra muhakkak bir de Sahih-i Buhari denilen bu âbidevi hadis mecmuası bulunmaktadır.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/dursun-gurlek/imam-i-buhari-ve-edepsiz-edebiyatci-2059017

Bu haber toplam 216 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim