Hocası Hayati Bey ile öğretmen öğrenci münasebetinin çok ötesinde yakın bir ilişki içinde olduğunu belirten Ömer Lekesiz, daha sonra Ankara’da neşredilen Mavera Dergisi ile tanıştığını, Rasim Özdenören’in nesirleri ile ilgilendiğini anlattı.
İlk tanıştığı kişilerin Merhum Ramazan Dikmen ve Mevlüt Ceylan Beyler olduğunu söyleyen Ömer Lekesiz, ilk yazısının ise 1982 yılında Mavera Dergisi’nin Haziran sayısında yayınlandığını açıkladı. Arkadaşları Yusuf Ziya Cömert’in, Ali Sali’nin dergi için şiir, öykü yazarlarken, kendisinin eleştiri yazıları kaleme aldığını ifade eden Lekesiz, ilk önemli çalışmasının 5 ciltlik Yeni Türk Edebiyatı’nda Öykü olduğunu sözlerine ekledi. Doğan’ın 6. cilde ihtiyaç olduğunu belirtmesi üzerinde Lekesiz, söz konusu çalışma için yeterli zamanının olmamasından yakındı.
D. Mehmet Doğan’ın hikâyede, eleştiri alanında Tahir Alangu’nun, Vasfi Mahir Kocatürk’ün ve Mübeccel İzmirli’nin isimlerini zikretmesi üzerine Ömer Lekesiz, Mübeccel İzmirli’nin feminist hareketin öncülerinden olduğunu hatırlattı.
D. Mehmet Doğan’ın hikâye ve öykü arasındaki çizgiden bahsedip, öykünün 1935 yılına kadar dilimizde olmayışını gündeme getirmesi üzerine Ömer Lekesiz, şu değerlendirmede bulundu: “ Öykü hikâyesiz olmaz. Ancak hikâye öyküsüz olabilir. Hayatı, hikâye ile anlatıyoruz. Hayata dair her şey hikâyenin konusudur. Öykü, edebî olarak hikâyeden ayrılır.”
En beğendiği hikâyecinin Memduh Şevket Esendal olduğunu açıklayan Ömer Lekesiz, yazarın gelenekten kopmadığını, insanın hayrına olanı anlattığını söyledi. Lekesiz, Esendal’ın CHP’li olmasına rağmen kendilerine yakın birisi olduğunun da altını çizdi.
Güncel konular hakkında da değerlendirmelerde bulunan edebiyat eleştirmeni Ömer Lekesiz, Huzur Sokağı romanı için; “ Şule Yüksel Şenler’den sonra hidayet romancılığı bitti. Roman, o dönemde hayatımızı etkiledi. Aileler çocuklarına Bilal ve Feyza isimlerini koydular. Kapitalizm ile iç içe İslâmî Burjuvazi doğdu. Dizi, işte bu kesim için hazırlanmış. “ dedi.
D. Mehmet Doğan ile Edebiyat Sohbetleri programı, Ömer Lekesiz’in katılımcıların sorularını cevaplamasının ardından sona erdi.
Haber: Ahmet Fatih Gökdağ, 04.10.2012































Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.