Dini hayatın ana konularını iman, amel ve ahlak şeklinde tasnif etmek yaygın bir alışkanlıktır. Bu tasnifin tam olarak ne zaman ortaya çıktığı hakkında görüş ayrılıkları bulunsa bile çeşitli hadis-i şerif ve ayet-i kerimelerden hareketle böyle bir tasnifi delilendirmek mümkün görünüyor. Ehl-i sünnet içerisindeki bir kanat bu tasnifi benimsemiş, buna bağlı olarak din bilimleri (ulum-ı diniyye) bu eksende sınıflandırmak istemiştir. Bu meyanda kelam ile fıkıh şeklinde iman ile amelin ayrışmasını kurumsallaştıran tasnif ehl-i rey (akılcılar) diye kabul edilen gelenek içerisinde ortaya çıkmıştır. Bu tasnif bazı çağdaş araştırmalarda 'normatif' yani norm oluşturan ve norm koyan bilimler olarak kabul edilir. Böyle bir adlandırma söz konusu bilimlerin bilgi anlayışlarının temelinde teklifin yer almasıyla ilgilidir. Bu bilimler, dini metinleri insanın Tanrı karşısında yükümlü olmasını dikkate alarak okurlar, herkes için geçerli yükümlülükleri tespit etmek için çalışırlar, vardıkları sonuçları da kurallar manzumesi şeklinde tespit ederler. Bununla birlikte fıkıh ve kelam şeklinde ortaya çıkan ilk ciddi ayrım bütün müminlerce kabul edilmez, özellikle daha geleneksel bir tutumu temsil eden hadis ehli için böyle bir ayrım anlamsızdır. Onlar, Hz. Peygamber'den gelen geleneğin kendi içinde bir ayrıma gitmeden bize iman, amel ve ahlakı verdiğini kabul ederek sistematik ve metodolojik bir arayışı doğru bulmazlar. Bu nedenle böyle taksimlerin belirli bir gelenek dahilinde dikkate alındığını bilmek gerekir.
Ekrem Demirli: İbadet ve ahlak ilişkisi: Ahlak ibadetin içini boşaltır mı?

Dini hayatın ana konularını iman, amel ve ahlak şeklinde tasnif etmek yaygın bir alışkanlıktır.
Bu haber toplam 760 defa okunmuştur
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
Hüseyin Öztürk: Kötü üslup doğruların afetidirSiyasette ve devlet yönetiminin her kademesinde, affı imkânsız dört husus vardır. Siyasetnamede Nizamü’l Mülk şöyle açıklar:- 17:00 - Milletlerarası D. Mehmet Doğan Bilgi Şöleni Başlıyor
- 16:09 - Mahmut Bıyıklı Düzce’de Gençlerle Buluştu!
- 16:06 - Kayseri; Erciyes’in Eteklerinde İki Dünyalı Şehir Konuşturan: Şair Kadir Korkut, Anlatan: Yazar Fahri Tuna
- 16:02 - Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şubesi’nden Aralık Ayında İki Önemli Program
- 15:44 - Niçin Evlenmeliyiz?
- 10:53 - Mesnevî Okumaları -248- Dr. Öğr. Üyesi Fahrettin Coşguner
- 09:38 - Hüseyin Öztürk: Kötü üslup doğruların afetidir
- 09:36 - Ali Karahasanoğlu: Ekrem, Cem’e ne çok da benziyor!
- 09:32 - Yasin Aktay: Yeni Suriye’den ve liderinden kim ne bekliyor?
- 07:00 - Safahat Okumaları Prof. Dr. Yavuz Bayram ile Devam Ediyor
- 22:51 - Nureddin Topçu’nun Mevlânâ ve Mevleviliğe Bakışı
- 21:00 - Ankara’da Edebiyatın Geleceği Konuşuldu
- 20:54 - Mukadder Özçelik: Türkiye Yazarlar Birliği’nin 50 Yıllık Yolculuğuna Anlamlı Bir Tescil
- 12:58 - Türkçe’nin Işığında Birlik Paneli yapıldı
- 12:54 - Orhun’dan Gülhane’ye: Türkçe’nin Işığında Birlik Paneli
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim





























Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.