• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Elif Sönmezışık: Ev

Elif Sönmezışık: Ev
-Ruzname; Kelime Günlüğü'nden-

Hareketi azaldı dünyanın ve dünyalıların.

Trafikte daha az araç, yollarda ve meydanlarda daha az insan var.

Tenhası gür kırlıklarda yaşayanların üç aşağı beş yukarı değişmemiş hayatları için hareket ziyanı söz konusu değil hiçbir zaman. İaşesini evini çevreleyen o gür tenhalıklarda bulanlar da kentliler gibi değil. Dolayısıyla insanı insana hayati risk eyleyen korona gamından kentliler kadar pay almadılar. Zaten yenilenmiş bir hayat sunan bahar aylarında, olan gam da dağılıp gitmiştir.

Azalan/kısıtlanan hareketlenme, istatistiklere göre en önce hava kirliliğini aşağı çekti. Bu hareketsizleşmenin en olumlu tarafıydı. İnsanlar mecburi olarak eve kapandıklarında dünyaya daha az zarar veriyor sonucu çıkıyor. Fakat mecburi olarak dışarıda olmak zorunda olanların dışarıdaki varlığını asgari bir tüketim ve hareket içinde tutma zorunluğunun da bunda payı var. İsteyerek değil ama hayatta kalmak ve başkalarının hayatlarının idamesini sağlamak dışında herhangi bir sosyallik içinde değiller.

Temel ihtiyaçlara indirgenmiş ve sosyalliğin evle sınırlandığı bu istisna dönem, tekil ve çoğul bağlamda birçok meseleyi düşünmemize yol açıyor.

Fıtrattan uzaklaşmış hayatların yeniden fıtratıyla buluşma sevincini veya sancılarını gözlemliyoruz. Anne-baba çocuğuyla hiç olmadığı kadar bir arada. Okul evde, iş evde, annelik evde, babalık evde. Büyük ölçüde büyükanne ve büyükbabalara terk edilmiş şehir çocuklukları anne ve babayla zaman geçirmenin ayrıcalığını tadıyor. Sosyalliği evden çok dışarda inşa etmeye alışmış anne-babalar için ise bunun daraltıcı yönleri var. Geleceğini inşa etmek için çabalayıp durdukları çocuklarının hayali çizgilerini aşan gerçek mizacıyla tanışıyorlar ve bu onları bir miktar sarsıyor. Dış sosyallik tamahkârlığının ibresi kıran eve dönüşün meydana getirdiği etki, devamlı olanın sıhhatli olup olmadığını sorgulatmaya yetti. Günü üçe bölme prensibinin dışına çıkmış, ve aile içi ilişkilere günde bir saat ayırmayı bile fazla gören ebeveynlerin zihninde bunun ne kadar tuhaf olduğuna dair ışıklar yanmaya başladı bile. Önümüzdeki süreçte yeni tür mesai düzenlemeleri ile karşılaşabiliriz.

Devamı: http://www.yenisoz.com.tr/ev-makale-45651

Bu haber toplam 287 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim