• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Endülüs'ten Osmanlı'ya bir kitabın yolculuğu

Endülüs'ten Osmanlı'ya bir kitabın yolculuğu
Sakarya Üniversitesi Osmanlı Araştırmaları Merkezi’nde göre yapan Mükerrem Bedizel Aydın hocamız twitter hesabından Endülüs’te yazılmış bir kitabın Osmanlı’ya nasıl intikal ettiğine dair kıymetli bilgiler paylaştı. Önemine binaen bahsi geçen twit zincirini alıntılıyoruz.

Orta Çağın en büyük ziraat ve botanik âlimlerinden kabul edilen İbn Avvâm XII. yüzyılda Endülüs’te yaşamıştır. Hayatı hakkında hemen hiç bilgi yoktur. Kitabü’l-filaha adlı eseriyle bilinir.

Bu eser erken dönemlerden Ortaçağa kadar kazanılmış zirai bilgileri içeren büyük bir derlemedir.

İbn Avvâm kitabın mukaddimesinde eserini iki “sifr”e ayırdığını ifade eder. Birinci bölümde ziraatle ilgili bilgiler yer alırken ikinci bölümde ziraatle birlikte zirai işlerde kullanılan hayvanlar konusu da işlenmiştir.

Birinci bölümde toprak ve toprak çeşitleri; gübre ve gübre çeşitleri; aşılama, budama; ağaç dikimiyle ilgili hususlar; bitkilerin hastalıkları, ilaçları ve verdikleri zararın giderilmesi; sebze, meyve ve hububatın saklanması gibi konulara yer verilmiştir.

İkinci bölümde toprağı ziraate hazırlama; hububat ziraati; pamuk, keten, kenevir vb. ziraati; sebze ziraati; çiçek ziraati; ekin biçmek, tohum saklamak, ağaçları ve ekinleri çeşitli zararlardan koruyacak tılsımlar hazırlamak gibi konuların yanı sıra sığır, koyun, keçi, at, katır gibi hayvanların doğum zamanları, bazı hastalıklarının ilacı, uygun yemleri vs., ile evlerde ve köylerde beslenen güvercin, kaz, ördek, tavus gibi hayvanlar ve bunların özellikleri gibi konular üzerinde durulmuştur.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mercek-alti/endulusten-osmanliya-bir-kitabin-yolculugu-h40875.html

Bu haber toplam 329 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim