• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Erdal Tanas Karagöl: Türkiye-AB ilişkilerinde Doğu Akdeniz’in önemi

Erdal Tanas Karagöl: Türkiye-AB ilişkilerinde Doğu Akdeniz’in önemi

Doğu Akdeniz bölgesindeki hidrokarbon kaynaklarının bölge ülkeleri açısından olduğu kadar AB ülkeleri, ABD ve Rusya için de bir öncellik olduğu artık bilinen bir gerçek. Doğu Akdeniz’de keşfedilecek kaynakların potansiyeli ile ilgili tahminler bölgenin önemini daha da artırmaktadır.

Bu potansiyel hidrokarbon rezervlerinin varlığı nedeniyle bölgede yeni bir enerji denklemi açısından kritik bir aşamaya gelinmiştir. Bu aşamada bölge ülkelerinin kendi deniz yetki alanlarını belirlemelerinin önemi daha da artmaktadır.

Çünkü, Doğu Akdeniz’de keşfedilecek hidrokarbon kaynakları, AB ülkeleri için yeni bir arz güvenliği sağlayıcısı olduğu gibi bu ülkelerin en önemli arz sağlayıcısı olan Rusya’dan kurtulmaları açısından da önemli. Öte yandan, Doğu Akdeniz’deki kaynakların Avrupa ülkeleri nezdinde Türkiye’nin aracı ülke veya merkez ülke konumundan çıkartılması açısından da stratejik önemi var.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/erdal-tanas-karagol/turkiye-ab-iliskilerinde-dogu-akdenizin-onemi-2058237

Bu haber toplam 136 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim