• İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Ergün Diler: Analitik

Ergün Diler: Analitik
KEMAL Bey'in tweet'ini arkadaşlar bana yollayınca gülümsedim. Haksızlık etmek istemem. O dönemde benden başka yazan var mıydı hatırlamıyorum.

 Dün de Epstein meselesini yazarken de aktardım. Türkiye bir şekilde kendisine gelmesi muhtemel gölgelerle hiç uğraşmıyor, hiç zaman ayırmak istemiyordu. Ya da ben ERKEN yazıyordum. Bilemem... Kemal Bey önceki gece "Cambridge Analytica'cılık oynamak kapasitenizi aşar" diyerek isimler verdi. Seçimler öncesi alanı iyice genişletti. Kendisinin pek fazla bildiğini sanmadığım tarafa taşıdı konuyu. Buna benzer çıkışlar benim için sürpriz değildi. Günlerdir sonuçları KÜRESEL olacak seçimlere gittiğimizi yazıp duruyorum. Biz de olaylara böyle pek bakılmaz; ta ki canımız yanıncaya kadar... İsimlerle olaylarla pek işim yok. Sistemi EKOL'leri anlayıp duruşumuzu belirlemeliyiz... Tek bildiğim KÜRESEL ÖLÇEKTE hiçbir ismin pek bir şey ifade etmediğidir... 30 yılı aşan gazeteciliğimde bunu çok kez gördüm. İsimlere olaylara takılmak bizi fazla uzağa götürmez... "Cambridge Analytica'cılık"ı anlamak için Trump'a uzanmak şart. Defalarca yazdığım gibi "Seçimlere Ruslar hile karıştırdı" iddiasını anlamadan, orada yer alan figürleri ve sistemi çözmeden adım atmak yanlış olacaktır... AİLELER arasındaki savaş haliyle bütün yerküreyi etkilemiş durumda. Kimse de bunun dışında kalamıyor. Kalamaz da... Trump da Biden da bu savaşın taraflarıydı. İKİ EKOL üzerinden yaşanan koca bir savaştı. Önce Trump sonra Biden kazandı. 2016'ya dönelim... ABD'nin küresel pozisyonu ve ilişkileri haliyle BEYAZ SARAY'da kimin olması gerektiğini belirliyordu. Trump bir tercihti. Burada öne çıkan AİLELERİN başında gelen ise KOCH'lardı... Bu ailenin yanında tuttuğu yatırım yüzü olarak kullandığı bir isim vardı. Robert Mercer... Etkisi çok konuşulan BREITBART'I denetleyen isimdi... ABD'de hala yüzlerce MİLYARDERİ kontrol eden bir arada tutan Charles Koch yeryüzünde sadece Robert Mercer'e itimat ederdi. Seçimlerden 3 yıl önce yani 2013'te Charles Koch'un Kansas Wichita'daki malikanesine davetli 3 önemli isim vardı. Biri dostu Robert Mercer, diğeri Steve Bannon ve Facebook'un sahibi Mark Zuckerberg... Trump için start orada verildi. ADAYLIĞINDAN haberi bile yoktu. Ancak kulvara girecekti! Beyaz Saray'a gelen Trump, devamlı olarak BÜYÜK AİLELERE "ELİNİZİ ÜLKEMİZDEN ÇEKİN. İKTİDARI HALKA VERECEĞİM" diye sesleniyordu. Bunu söyleten Charles Koch'tu... Steve Bannon, dijital bir fikirle toplantıyı heyecanlı hale getirdi. KİŞİSEL VERİ ANALİZLERİ YAPILACAK BÖLGE BÖLGE ŞEHİR ŞEHİR KASABA KASABA kullanılacaktı. Koch da Mercer da bu fikre bayıldı. Para tarafını Mercer çözecekti. Şimdi Türkiye'nin gündemine gelen Cambridge Analytica böyle kuruluyordu! Şirket dijital verileri toplayacaktı. Yani veri madenciliği yapacaktı. 

Devamı: https://www.takvim.com.tr/yazarlar/ergundiler/2023/05/03/analitik

Bu haber toplam 311 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim