Ergün Diler: Bilek güreşi

Ergün Diler: Bilek güreşi
NEREDEN nasıl bakalım kestiremedim. Konu büyük mü büyük, uzun mu uzun derin mi derin... Aynı zamanda güncel... Son dönemde, seçime yaklaştıkça çıkan sonuç ne olursa olsun KÜRT KARTI'nın önümüze geleceğini yazıyorum.

KÜRESEL rekabet bölgede tam olarak sonuçlanmış değil. Bu nedenle içinde bizim de olduğumuz coğrafyada bir takım adımlar atılacak gibi. Talepler de oluşturulmakta zaten... 14 Mayıs'a giderken HDP aday çıkarmayacağını ilan etti. Bu doğal olarak Kemal Kılıçdaroğlu'na DESTEK anlamına gelmekteydi. Peki bu ilişkiler ve seçim sonuçları bize ne getirecekti? Küresel ölçekten bakınca kim ne tarafa düşüyordu? Ve en önemlisi kim ne istiyordu? Açalım. Adım adım gidelim... Kürt sorunu herkesin dilinde. Sıkça kullanılan bir kalıp. Buna rağmen çok kişi gerçeği bilmiyor. PKK, 50 yıl önce kurulan bir örgüttü... Ta başlarda BÖLÜCÜ TERÖR örgütü sıfatını aldı. Doğu'da bir yapı oluşuyor ve AYRILIKÇI HAREKETİ başlatıyordu. Dünya üzerinde örnekleri de vardı. Ancak örgüt AYRILIKÇI motivasyonla hareket etse de bünyesinde KÜRT TOPLUMUNUN HER KESİMİNDEN İNSAN bulunmuyordu. AYRILIK söz konusu ise o toplum tümden karşı çıkar kendilerini ifade ettikleri alanları doldururdu. PKK'da ise işçiler ve işsizler yer alıyordu. Yani arkalarında bir kitle yoktu. Yani asla ve kat'a KÜRT HALKINI TEMSİL ETMİYORDU. Örgütün hedefi farklı, Türk-Kürt kardeşliğinin hedefi farklıydı... Bu notu düşüp devam edelim... TERÖRÜN başladığı ve yayıldığı alan aslında KÜRESEL MÜCADELENİN şekillendiği koordinattan ibaretti. Önemli olan da burasıydı. Mesele ORTADOĞU'ydu. Biz bunu PKK terörü olarak yaşıyorduk. Bu sorunu yaşayanlardan biri de size garip gelecek ancak ABD'ydi. ABD İKİ KEZ IRAK'a girdi. Ülkenin altını üstüne getirdi. Peki onlar ne istiyordu? Neden korkuyorlardı? Saddam Hüseyin ve benzerleri ORTADOĞU'da BAAS rejimini yayıyordu. Bu söylem içinde pek çok unsuru barındırsa da temel motivasyonları ABD KARŞITLIĞI idi. ABD sudan sebeplerle IRAK'a giriyor ve işgal başlatıyordu. Saddam'ın başını çektiği ARAP SOSYALİZMİ yani BAAS görünüşte SOL HAREKET gibiydi. Ve gariptir, tıpkı Türkiye'de olduğu gibi arkasında MOSKOVA'nın olduğu düşünüldü. Oysa gerçekte böyle bir şey hiç olmamıştı. BATI kendi içinde kendi kurduğu örgütlerle, ekollerle, yapılarla savaşıyordu. Iskalıyorduk. Kürt hareketi denilen yapı da başlangıçta ETNİK MİLLİYETÇİ bir söylem taşımıyordu. SOL HAREKETLERİN devamı gibiydi. Ve arkalarında AVRUPALI güçlerin önemli desteği vardı. Yani AVRUPALI İSTİHBARATLARIN... Türkiye'den başlayan ve milliyetçiliği savunan PKK baş gösterince, aşağıda zaten sahne almış olan BAAS genişleyince ABD düğmeye bastı ve IRAK'a girdi. HEM DE İKİ KEZ.

Devamı: https://www.takvim.com.tr/yazarlar/ergundiler/2023/03/23/bilek-guresi

Bu haber toplam 160 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim