• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Ergün Yıldırım: Arap Baharından yükselen demokrasiye darbe

Ergün Yıldırım: Arap Baharından yükselen demokrasiye darbe
Arap Baharı ile yükselen demokrasi dalgası ilk defa Tunus’ta ortaya çıkmıştı. Burada yeni, çoğul, sivil ve uzlaşmacı bir demokratik siyaset kuruldu.

Tunus, 10 milyon civarında nüfusu olan bir ülke. Fransız sömürgeciliği sonrası tek parti rejimini Burgiba on yıllarca sürdürdü. Sosyalist, İslamcı, ve liberal siyasal partilerin çoğulcu uzlaşmasına dayalı bir sistem kuruldu. Ortadoğu’da diktatör ve tek parti rejimlerinin Arap dünyasındaki ilk alternatifi oldu.

Gannuşi, NAHDA hareketinin lider bir düşünürü. Demokrasi teorisini İslamcı hareketler içinde ilk defa gündeme getiren bir şahsiyet. Otuz yıl önce, üniversite sıralarındayken onun bu teorisinden çok etkilenmiştim. Ve her zaman da demokrasiye dayalı bir siyasi İslam anlayışını savundum. Bu anlayış Tunus’ta evrilerek uygulamaya başlandı. Tunus 10 milyonluk nüfusu ve fakirliğine rağmen yeni tarihi dönemin dikkat çekici bir ülkesi oldu. Çünkü Ortadoğu’da yaşanan diktatörler ve isyanlar diyalektiği ve bu diyalektiğin getirdiği çatışmayı aşarak yeni bir alternatifi göstermişti. Hem isyancılar hem de diktatörlerin hoşuna gitmedi bu. Elbette İslam dünyasında demokrasi istemeyen küresel güçler de hoşnut kalmadı.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/ergun-yildirim/arap-baharindan-yukselen-demokrasiye-darbe-2059159

Bu haber toplam 179 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim