• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Eyyup Azlal: Bir Şehri Diri Kılmak

Eyyup Azlal: Bir Şehri Diri Kılmak

Doğu ve Güneydoğu Anadolu şehirlerinde bazı duruşmalara katıldıktan sonra Urfa’ya yolu düşen yazar-avukat-düşünür Ali Aktaş Bey ile verimli bir sohbetimiz olmuştu. Sohbetten sonra kendisine “Efsane Nehir Fırat” kitabını takdim etmiştim. Kendileri alicenaplık göstermişler. Sosyal medyada bir mesaj paylaşmışlardı. Mesajı şöyleydi.

“Urfa; ilim, felsefe, hikmet ve irfan ile var edilmiş ve yoğrulmaya devam eden bir şehir. Şair ve Yazar Eyyüp Azlal ve sevgili hocamız, dostumuz Mahmut Kaya ile ilmin, hikmetin ve irfanın çoğaldığı bir şehir. Dünya iyi insanlar sayesinde güzelleşiyor.”

Yapılan bu iltifatı bize çok gören ehl-i nâdândan biri şu nasibsiz mesajı yazmıştı:

 “Urfa? Hiç gülesim yoktu,  her sokakta bir peygamber kabri.. Sahte kabirler!”

 Tepkimiz gecikmeden verilmişti. 

“Hocamız, senin gibi talihsiz değil. Ölülere, kabirlere değil sağlarla sohbete gelmiş.”

Şimdi bunu niye söylüyorum. Evet, Urfa’da peygamber mezarları, evliya türbeleri çoktur. Ama Urfa’da yaşayan bir edebiyat var, yaşayan  bir kültür var, bir folklor var. Bu şehir bir müze şehir olabilir ama insanları müzelik değil. Bu şehirde türbeler, mezarlıklar  çok olabilir ama insanları mezarlık değil, türbelik hiç değil. 

Urfa; türbelerden, mezarlardan çok esnaf, mekân ve çarşısıyla yaşayan bir şehir ve buraya gelen insanlara da canlılığı, diriliği motive ediyor. Urfa’daki Bakırcılar Çarşısı, Eskici Pazarı, Gümrük Hanı gibi birçok çarşı var. Kapalı Çarşıda ise esnafın mutad zamanlarda Ahilik duası ederek açtığı nadide bir mekan. Burayı ziyaret eden turistlerin meraklı ve şaşkın bakışları esnafın yaptığı dualara karışıyor. Bu mekanın-mekanların- sanırım albenisi de buradan geliyor. Bu esnafın çoğu Ahilerin okuduğu Fütüvvetnâmelerden de haberdardır. İçlerinde bu fütüvvetnâmeleri okuyan esnaf da vardır.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/bir-sehri-diri-kilmak-/

Bu haber toplam 326 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim