Faciayla başlayan dostluk: Ertuğrul Fırkateyni

Faciayla başlayan dostluk: Ertuğrul Fırkateyni
Uzak doğudaki yakın dostumuz: Japonya… Türkiye ile Japonya arasındaki dostluğun temeli bir facianın ardından atıldı. Tarihimizdeki en büyük deniz felaketlerinden biri olan Ertuğrul Fırkateyni'nin batmasıyla…

Peki, 19. yüzyıldaki bu korkunç olay, nasıl meydana geldi? Birbirine kilometrelerce uzak olan iki devlet arasındaki ilişkiler, bundan yaklaşık bir asır önce başladı. Yıl 1887... Japon Prens Komatsu İstanbul'a gelir. Prensin Sultan Abdülhamid ile görüşmesi devletlerin yakınlaşmasını sağlar. Onun misafirperverliğine teşekkür etmek için Japon imparatoru padişaha en yüksek nişanları olan Krizantem'i takdim eder. Buna karşılık Sultan Abdülhamid, imparatora İmtiyaz Nişanı verilmesini uygun bulur. Hem iade-i ziyaret hem de bu nişanı götürmek üzere bir harp gemisinin Japonya'ya hareketini emreder. Bu sayede Bahriye Mektebi'ni bitiren genç denizci subaylar da tecrübe sahibi olacaktı.

Devamı: https://www.fikriyat.com/fikriyat-ozel/2021/09/16/faciayla-baslayan-dostluk-ertugrul-firkateyni

Bu haber toplam 82 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim