• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Hakan Albayrak: İran cephesinde yeni bir şey yok

Hakan Albayrak: İran cephesinde yeni bir şey yok

İran’da 12 Haziran 2009’daki cumhurbaşkanlığı seçimini Mahmud Ahmedinejad’ın kazandığı ilan edilince, reformcu cumhurbaşkanı adayları Mir Hüseyin Musavi (Eski Başbakan) ve Mehdi Kerrubi (Eski Meclis Başkanı), seçime hile karıştırıldığını iddia etti.

Bunun üzerine protesto gösterileri başladı.

Rejimin baskıcı uygulamalarını kaldırarak veya en azından yumuşatarak anayasa çerçevesinde özgürlük alanını genişletmeyi vaat eden Musavi, Kerrubi ve eski -reformcu- cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin posterlerini taşıyan göstericiler, rejim güçlerinin şiddetli müdahalesine maruz kaldı.

Gösteriler kana bulandı, birçok kişi öldü.

Ve gözaltılar, tutuklamalar, işkenceler…

O günlerde “Bütün reformculara ‘zıdd-ı inkılabi’ nazarıyla bakan gönüllü devrim fedailerini Ahmedinejad muhaliflerinin üstüne salarsak çatışmayı derinleştiren İran devleti”ni eleştirirken, “Nümayişlerde Şah’ın veya onun oğlunun değil Mir Hüseyin Musavi ve Muhammed Hatemi’nin posterleri taşınıyor fakat bu kanlı tahriklerin önü alınmazsa bir gün muhaliflerin ellerinde sistem dışı posterler de görebiliriz” demiştim. (Yeni Şafak, 20 Haziran 2009)

Ne yazık ki İran devlet, sistem içi çözüm arayışlarının kıymetini bilmedi.

“Yeşil Hareket” diye anılan protestolar bastırıldı ama kitlelerin yüreklerindeki isyan bastırılmak şöyle dursun iyice kuvvetlendi ve yeniden -bu sefer anayasa çerçevesindeki reform taleplerini aşarak- kuvveden fiile geçmek için gününü beklemeye başladı.

2011’de, herhalde “Arap Baharı”nın “Yeşil Hareket”i canlandırabileceği endişesiyle, Musavi ve Kerrubi ev hapsine alındı.

Yıllar geçti.

2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 ve…

Devlet ‘Asayiş bu sene de berkemal’ diye sevinirken 2017’nin son günlerinde (28 Aralık itibarıyla) yeni bir protesto dalgası yükseldi.

Devamı: https://www.karar.com/yazarlar/hakan-albayrak/iran-cephesinde-yeni-bir-sey-yok-1594832

Bu haber toplam 96 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim