• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Halime Kökçe: Beyrut'taki bir toplantıdan bugüne bakmak

Halime Kökçe: Beyrut'taki bir toplantıdan bugüne bakmak

Türkiye’nin Arap ülkelerine model olarak gösterildiği dönemdi, 2009 belki 2010. “Ortadoğu’da Türkiye Algısı” konulu bir araştırmanın sunumu için Beyrut’aydık. Türkiye’den bir düşünce kuruluşu (TESEV) ve İngiltere merkezli bir başka düşünce kuruluşunun (Cheatham House) birlikte yürüttüğü çalışmanın raporuna göre Arap sokağı Türkiye’yi çok yakından takip ediyordu. İslam ülkeleri arasında en demokratik, en güvenilir ve en güçlü ülke olarak Türkiye’yi görüyor ve Türkiye’nin hem Batılı hem Doğulu kimliğini önemsiyordu.

Henüz Arap Baharı dalgası başlamamıştı. Bugün her biri iç savaş ve istikrarsızlığa düçar olmuş ülkelerin durumu görece stabildi.

Türkiye ise her açıdan göz dolduruyordu.

Raporun sonucu da bunu gösteriyordu.

Sunumun ardından düşünce kuruluşlarının temsilcileri, saha çalışmasını yürüten kamuoyu araştırmacıları ve bir kaç gazetecinin katıldığı bir akşam yemeği yenildi. Haliyle konu Arap sokağındaki Türkiye algısıydı. Kulak kabarttığımda duyabildiğim bir mesafede Filistin kökenli olan ve Cheatham için çalışan bir akademisyen, az çok anlayabildiğim bir İngilizceyle, Türkiye’de Erdoğan’ın devrinin bitmek üzere olduğunu söylüyordu. Ne denilebilir ki, temennilerini söylüyor diye düşündüm, zira reel bir karşılığı yoktu söylediklerinin. Sadece Halk TV ve Foks TV seyreden birinin kurabileceği naiflikte cümleler gibi göründü.

Devamı: https://www.star.com.tr/yazar/beyruttaki-bir-toplantidan-bugune-bakmak-yazi-1563497/

Bu haber toplam 190 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim