• İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Halit Kanak: Vefât Yıldönümünde Aliya İzzetbegoviç (19 Ekim 2003)

Halit Kanak: Vefât Yıldönümünde Aliya İzzetbegoviç (19 Ekim 2003)
Bağımsız Bosna-Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı büyük fikir ve devlet adamı Aliya İzzetbegoviç 8 Ağustos 1925 tarihinde Bosna-Hersek’teki Bosanski Şamats (Šamac) kasabasında İslâmi hassasiyeti olan bir aileye mensup olarak doğdu.

Dedesinin ismini koydular. Dede Aliya İstanbul’da askerlik yaparken Üsküdar’lı bir Türk Hanımla evlendi (Sıdıka Hanım).Yâni babaannesi Türk’tü.

Belgrad’ta yaşayan Aliya’nın dedeleri 1863’te Sırpların zorla sürdüğü Müslümanlarla birlikte şehri terk etmek zorunda kaldı. Sultân Abdülaziz’in Tuna’nın kolu olan Sava nehri üzerinde, sürgün edilen Müslümanların barınması için kurduğu Azîziye’ye (Bosanski Şamats) taşınmıştı. Aliya burada doğdu. Dedesi bir müddet Bosanski Şamats diye anılan bu kasabanın yöneticiliğini yaptıysa da, Aliya’nın ticaretle uğraşan babası Mustafa Bey, çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak amacıyla, oğlu henüz üç yaşında iken ailesini Saraybosna’ya taşımıştı.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/halit-kanak/vefat-yildonumunde-aliya-izzetbegovic-19-ekim-2003-37183.html

Bu haber toplam 168 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim