• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Halit Yıldırım: Taşralı bir bilge: Ethem Erkoç

Halit Yıldırım: Taşralı bir bilge: Ethem Erkoç
Edebiyat ve yazarlık bağlamında taşranın kapsadığı anlam ne olabilir diye bir soru akla gelebilir.

Taşra kelimesi merkezin dışındakileri ifade eden bir kelime. TDK’ya göre “Bir ülkenin başkenti veya en önemli şehirleri dışındaki yerlerin hepsi, dışarlık. ”Kelimeyi o kadar yaygın kullanıyoruz ki “taşra ağzından” “taşra edebiyatına” kadar her sahada karşımıza çıkıyor bu kelime.

 Sanki edebiyatın da bir merkezi var da onun dışında yazılanlar taşra edebiyatı gibi bir algı, anlam dünyamızı etkisi altına almış. Biz bu tartışmayı en azından başka bir yazımıza bırakalım.

“Taşralı Bir Yazar”, Ethem Erkoç hocamızın yazdığı bir piyesin adı. Piyeste, bir kitabını bastırmak için gittiği İstanbul’da kendisine karşı uygulanan bu taşralılık tavrını tüm çıplaklığıyla anlatılır.

Ethem Erkoç 1950 yılında Çorum’un Beydili köyünde dünyaya gelmiş. Köyde başladığı eğitimini Çorum Tanyeri İlkokulu ve Çorum İmam Hatip Okulu’nda devam ettirmiş. O yıllarda İHO’lar lise dengi sayıldığı için fark derslerini verip Çorum Lisesi’ni de bitirmiş. İHO diplomasıyla Konya Yüksek İslam Enstitüsüne, lise diploması ile de Bursa İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisine girmiş. Aynı anda iki okulu da okumuş. Farklı illerde öğretmenlik yaptıktan sonra Çorum İHL’ne meslek dersleri öğretmeni olarak atanmış. Bu okulda yirmi yıl çalıştıktan sonra emekli olmuş.

Ethem Bey, benim de Çorum İHL’den Arapça ve tefsir hocam. Bir de sınıf öğretmenimiz. Öğrencilik yıllarımızda ondan derslerin haricinde hayata dair de çok şey öğrendik. Hocamız okul yıllarında da çok aktif bir insandı. Piyesler yazar ve yılsonu müsamerelerinde o piyesleri sahnelerdi. Okul dergimizi İDRAK’ın kurucularından ve yöneticilerindendi.

Hocamız ile 1979 yılından beri irtibatımız hiç kopmadı. Hâlâ aklımıza bir şey takıldığında bilgisine müracaat ettiğimiz bir kişi.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/tasrali-bir-bilge-ethem-erkoc-8933/

Bu haber toplam 240 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim