• İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Hamdullah Işık: Okunmak İçin; Kısa ve Öz Yazılmalı…

Hamdullah Işık: Okunmak İçin; Kısa ve Öz Yazılmalı…

Birçok yazarımız,  bazen  bir konuyu fazlaca  detaylandırarak okuyucuya sunmaktadır. Asıl olan konunun uzun uzadıya anlatılması değil, kolayca anlaşılmasını sağlamaktır. Zaten okuma problemli bir toplum olarak sonu görünmeyen yazılarla karşılaştığımızda,  ilk paragraftan öteye gidemiyoruz. Belki de çok önemli bir makalenin anafikrini anlamadan sıkılıp, okumaktan vazgeçiyoruz.

Toplum olarak okumayı pek sevmiyoruz. Dolayısıyla bir konunun özeti en fazla A-4 sayfasına sığdırılırsa, okumak ve anlamak daha da kolaylaşır. Pek çoğumuzun kitaplığında onlarca, yüzlerce kitap bulunur ama günde  bir kez olsun O kitapların yüzünü açıp okumayı beceremeyenlerimiz hayli fazladır...

Oysa ki  Allah c.c.) nun ilk emri “Oku” dur. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) bir hadisinde, “Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz” diyor. Başka bir hadisinde de; “İlim Çin’de de olsa gidip arayıp bulunuz” şeklinde bizi öğrenmeye teşvik etmektedir.

Öğrenmenin yaşı ve zamanı yoktur.

Genellikle İnsanlarımız belli bir yaştan sonra ilim öğrenmek veya sanat öğrenmekten üşenirler hatta utanırlar. Zira isteseler bile toplumda ayıplanırlar diye cesaret gösterememektedirler. Bir gazetede okumuştum; 85 yaşındaki bir Amerikalı 15. Üniversiteyi bitirmişti...

Tabi faydasız ilimden de kaçınmak lazım. Öğrendiğimiz ilimin, bilimin, sanatın hem bize hem de insana ve insanlığa faydası olmalıdır.

Günümüzde bilgiye ulaşmak çok kolaydır. Şayet iyi yönde kullanmayı bilirsek bu günkü teknoloji emrimize amadedir. Kişi istediği yaşta ve zamanda bilgiye ulaşabilir, öğrenebilir, öğretebilir.

Fakat teknolojinin iyi tarafı olduğu kadar kötü yanları da bulunmaktadır. İyi ile kötüyü ayırt edemezsek, O nimet bildiğimiz teknolojinin esiri oluruz.

Günde bir sayfa okuyan bir insan yılda 365 sayfalık kitabı bitirmiş olur. Bu günden tezi yok gelin hep beraber okumaya başlayalım.

Bu yazım okunsun diye sizi daha fazla sıkmadan bitiriyorum. Hülasa Gazete okuyalım, kitap okuyalım, dergi okuyalım en önemlisi de “Kur’an-ı Kerim” okuyalım…

hamdullah@yaani.com

Bu haber toplam 250 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim