• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Hasan Aksay: Seçim, dar geçit midir?

Hasan Aksay: Seçim, dar geçit midir?

Olmayacak duaya ‘Amin’ denmez” 

Atasözü

Devlet yönetimi istikrar gerektirir. Büyük millete, ümmete ve bütün insanlığa fayda sağlayacak iş ve eserler için yönetimde istikrar son derece önemlidir. Onun için, “Devlet ebet müddet” denmiştir. Devlet başkanı, bal arısı kovanındaki, “Arı beyi” gibi tektir. Bal arısı tarihinde, iki arı beyi veya  “dokuz arı beyi” olan bir kovan görülmemiştir. İnsanlık tarihinde de, ne iki ve ne de dokuz devlet başkanı olan bir kabile veya devlet görülmemiştir. Bir kovana iki arı beyi sığmadığı gibi bir saraya da, “Dokuz Devlet Başkanı” sığmaz. Böyle bir proje ise insan aklına uymaz. Çünkü her devlet başkanının birlikte çalışabileceği bir “Devlet kadrosuna” ihtiyacı vardır.

Demokrasi eskiden beri düşünülen bir sistem olmakla beraber, uygulaması deneyimlerle geliştirilmiş bir sistem değildir. Devlet sistemi olarak ortaya konan demokratik kurallar, sömürgecilikten sonra tatbike konan kurallardır. Devletlerin tecrübe ve istikrarla geliştirmesi gereken önemli bir imkandır. Almanya, Fransa, İtalya gibi, o zamanki Avrupa’daki devletlerin bir kısmı zaten savaş ve darbe gibi önemli değişikliklerle krallıklarını sonlandırmış olsalar da, İngiltere, Hollanda, Belçika, İspanya, Finlandiya, İsveç, Norveç, Liechtenstein krallıklarını sürdürüyorlar. Örneğin Belçika’da oylar çok dağıldığı için iki senedir hükümet kurulamıyor ve ülkeyi kral idare ediyor.

Demokratik sistem her seçimde bir iktidar değişikliğini mümkün kılacak bir genişlik sağlasa da, istikrar ve hizmet gereklerini dikkate alan milletler buna meydan bırakmazlar. Özellikle tarihi köklere ve tecrübelere sahip milletler, iki konuya özel bir dikkat göstererek, memnun olduğu tarihi değerlerine aykırı, a) Mevcut yapıyla zıtlaşma; yıkım ve geriye götürücü bir ihtimale izin vermezler; b) Derme çatma, hiçbir ümit taşımayan birlikteliklerin peşine takılarak, ülkeyi maceraya sürüklemeyi millet sorumluluğu taşıyan vicdan kabullenemez.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/hasan-aksay/secim-dar-gecit-midir-42023.html

Bu haber toplam 352 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim