• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Hüseyin Akın: Akif İnan’ın kelime haritası

Hüseyin Akın: Akif İnan’ın kelime haritası

Şiir dizelerle inşa olur; lakin kelimelerle yazılır. Şairin bilinçaltına bu kelimelerle inildiği gibi bilinç atına da bu sözcüklerle binilir. Akif İnan şiirinde en belirgin kelimeler ayaklarını bastığı coğrafya ile yüreğini beslediği coğrafyayı işaret eden kelimelerdir. Öncelikle doğduğu topraklar onun şiirinde önemli bir yer tutar. Gönlünü Urfa’ya yaslayarak tüm dünyayı dolanır. Form ve içerik noktasında şiirlerindeki geleneksel çeşni ona Urfalı olmanın bahşettiği bir özelliktir. “İnsan doğduğu yere benzer” sözü, anlamını en iyi bir şairde bulur. Ne de olsa şair Nabi’nin beyitlerini dinleyerek büyümüştür Akif İnan. Şiirdeki rabıtasını lafı çok uzatmadan özetleyiverir: “Soyumu yüklendim bu çağ içinde / Urfa bir dağ, gönlüm bir bağ içinde” (Hicret- sf. 34-Ağ) .

“Kalp” kelimesi de şairin anlam haritasında önemli yer tutar. Öyle ki okuduğunuz her şiirde bir kalbin heyecan içre çarpıntısını işitir kulaklarınız. Hatta bir kalbi kalbinizle duyarsınız. Bu çağın ruhsuzluğu ve modern istilaya karşı bir direniş biçimidir. Bir tür kalp ayaklanması çağrısı. Bu toprakların dış mimarisini bozup, insan hilkatine yabancı kılan şey iç mimarideki yozlaşma ve tahrifattır. Önce insanın ruhu, kalbi ve kafası bütünlüğünden koparılıp insicamsız hale getirildi, sonra da dışımızdaki uyum ve ahenk unsurları birer birer yok edildi. Önce kalpler dönüşmeli ki dönüştüren kalplere sahip olabilelim: “Dönüştür ey kalbim bahçeli eve / Anlamı ezen o makineleri” (Hicret-sf. 59-Şehir Gazeli).

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/6144355/huseyin-akin/akif-inanin-kelime-haritasi

Bu haber toplam 295 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim