• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Hüseyin Akın: Bir hayırlı teşebbüs: Yeni Kur’an meali

Hüseyin Akın: Bir hayırlı teşebbüs: Yeni Kur’an meali
Toplumların başına gelen sıkıntıların sebeplerini saymaya kalksanız işin içinden çıkmaya ne takatiniz ne de zamanınız yeter.

Bugünün insanı ana sebebe inmemek için sebepleri bahaneleştirip parçalara ayırmakta ustalaşmış durumda. Problemlerin bir kavrama noktası olduğu gerçeğine ulaşmak nedense kimsenin işine gelmiyor. Çözülmüş meselelere düğüm atarak sorunlaştırmak diye bir şey var bugün. Din ve onun yaşamaya dönük tarafı olan hayat konusunda durmadan tartışıyor ve inandığımız şeyleri bir türlü pratiğe dökemiyorsak bunun gerçek sebebi dinin kaynaklarını anlamaya karşı yorgun ya da isteksiz tavrımızdır. Bireysel ve toplumsal sorunlarımızın özünde yatan şey, Peygamberimizin Kur’an’ı yaşama sünnetini hayatımıza geçiremeyişimizdir.

Kur’an okumayı anlamından bağımsız düşündüğümüz için Kur’an’ın üzerimizdeki tesirini ne yazık ki somut işaretlerle görmemiz mümkün olmuyor. Kur’an’ı anlamaya çalışanlarla anladık zannedenlerin “dindar” kabul edildiği bir zeminde yaşıyoruz. Oysa her kuşak belli bir kültür atmosferinin içine doğuyor. Doğru ve hakikat kabul edilen yaşam kalıplarını hiçbir kritiğe tabi tutmadan yaşamaya kalkmak Kur’an ve sünnetin değiştirici, dönüştürücü ve geliştirici özelliklerinin göz ardı edilmesine sebep olmaktadır. Kur’an mesajının bütün yeryüzüne ulaşabilmesi için dünya dillerine çevrilmesi bugün her zamankinden daha çok önem arz etmektedir. Memleketimizde dünden bugüne yapılmış Kur’an çevirilerinin yeniden tetkik ve tashih edilmesi gerekiyor. Kur’an çevirilerinde çok yönlü yetkinlik şarttır. Sadece Arapça bilmek değil Arap dili ve edebiyatının bütün inceliklerine de vakıf olmak lazımdır. Diğer yandan Kur’an’ı çevirecek kişi hangi dile çevirecekse o dilin bütün özellik ve nüanslarını bilmeden tercüme işine girişmemelidir. Piyasadaki Kur’an çevirilerine baktığımızda nasıl bir titizlik sorunu olduğu daha iyi görülecektir.

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/7322732/huseyin-akin/bir-hayirli-tesebbus-yeni-kuran-meali

Bu haber toplam 222 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim