Hüseyin Akın: Kelimelerin kalbi

Hüseyin Akın: Kelimelerin kalbi
Kelimeler anlam dünyamızın iskeletidir. Mânâyı ayakta tutup ayağa kaldırırlar. Ne çok çağrışımları ne büyük dünyaları barındırırlar içlerinde.

Uzak denizlere yelken açarlar. Her kelimeye bir kabuktan gidilir. Nasıl ceviz yemek isteyen önce o lezzetin kabuğunu kırması gerekirse, bir kelimenin anlamına ulaşmak isteyen de sesini ve tınısını duyumsamak zorundadır. Kelimelere kabuğunu tıklamak suretiyle adım atılır, fakat onların dip anlamlarına vasıl olabilmek için künhüne varmak gerekir. Kelimelerin künhü onların kulağına ilk okunan anlamlardır. Şimdilerde buna “etimoloji” deniliyor. Kelimenin mahreci ve menşei aynı zamanda o kelimenin hangi anlama matuf olduğunun da göstergesidir. Günlük hayatta kelimelere sözcük muamelesi yaptığımızdan dolayı onların organik karakterlerini göz ardı ederiz. Halbuki “kelime” kelimesinde de açıkça görüleceği gibi bir doğurganlığı bünyelerinde barındırırlar. Arapça “kelimetün” ifadesinin sonu te’nis tâ’sı ile (dişil, müennes) bitmesi tesadüf değildir. Zira kelime kendisinden başka bir kelimenin dünyaya geldiği, türediği bir hakikate işaret eder. “Sözcük” ise hem küçültme anlamını hem de üreme kabiliyetini yitirmişliği çağrıştırır. Birkaç örnek vermek suretiyle meseleyi sağlam bir zemine oturtmaya çalışalım:

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/5002825/huseyin-akin/kelimelerin-kalbi

Bu haber toplam 332 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim