• İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C

Hüseyin Akın: Köylülerin Tatili Nereye?

Hüseyin Akın: Köylülerin Tatili Nereye?
Modern insanın istirahati değil tatili vardır. Tatil geçici bir paydos sürecidir. Arapçadan gelen tatil kelimesinin işaret ettiği anlamlar dönüp dolaşıp atalete varır.

 İşi durdurma anlamından durağanlığa kadar uzanan bir boşluğun ifadesidir. Bütün bir yıl durup dinlenmeksizin makine gibi çalışan ya da çalıştırılan insana çalışmasının karşılığında verilen küçük bir ödüldür tatil. Zira üretmek için insanın dinlenmesi gerekir. Aslında insani olan kişinin vaktin ipini kendi elinde tutabilmesidir. Halbuki şimdilerde her insan elinden ayağına, dilinden damağına vaktin ipi ile kıskıvrak bağlanmıştır.

Modern hayat her insana aile boyu bir tatil müfredatı icbar etmiştir. O mevsim geldiğinde bir ritüeli gerçekleştirir gibi herkes tatil moduna girer ve dinlenme ve eğlenme ile çalışma dışı hayatı tebcil eder. Bütün boyutları ve aksamıyla tatil boş vakte sahip olanları bu yazısız kurallara uymaya zorlar. Gittiğiniz yer herkesin imreneceği marka bir yer olmalı, illaki bronzlaşmalısınız ve kıyafetleriniz tatil motifleri taşımalıdır. Yıl boyu çalışarak kazandığınız paranın önemli bir kısmını hiçbir şey yapmayarak, kimsenin emrinde olmadan, mesai vakitlerinin dışında geçirmek için harcayabilirsiniz artık.

Çalışmak nasıl üretimi besliyorsa çalışmamak da tüketime hizmet eder. Tatil paketleri, tatil menüleri ve yurt içi yurt dışı turlar tatili tüketilebilir bir zamana dönüştürmüş ve tüm dünyada yerli yabancı bir tatil ideolojisi oluşmuştur. Yerinizden kalkmıyor ve evinizde oturup duruyor ya da durmadan memleket ziyareti yapıyorsanız kapitalist tüketim kültürüne aykırı davranıyorsunuz demektir. Tatili nasıl geçirdiğinizin, dinlenip dinlenmediğinizin bir önemi yoktur, önemli olan tatili nerede ve ne yaparak geçirdiğinizdir.
Bu haber toplam 728 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim