• İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C

Hüseyin Akın: Muhtasar mide lügati (V)

Hüseyin Akın: Muhtasar mide lügati (V)

Ülser: Anladığınız gibi bir sindirim sistemi hastalığıdır. Güvenilir kaynakların verdiği bilgilere göre erkeklerde kadınlardan üç kat fazla görülen bir rahatsızlıkmış. Ülser, mide ya da onikiparmak bağırsağının sindirim sıvıları ve mide asidi gibi tahriş edici vücut sıvıları tarafından tahrip edilmesi ve doku kaybı meydana gelmesiyle kendini gösteriyormuş. Zararlı alışkanlıklar, stres ve düzensiz ve sağlıksız beslenme ülserin önemli sebepleri arasında sıralanıyor. Uğraş alanı insan olan mesleklerde bir tür “meslek hastalığı” olarak kendini gösterir. Siz siz olun, midenize maraba muamelesi yapıp ırgat gibi gece gündüz çalıştırmayın. Onun da dinlenmeye ihtiyacı olduğunu unutmayın. Sadece Ramazan ayında, değil sair zamanlarda da dinlendirin.

Simit: Tarihi kayıtlara göre kökeni “Samidu”ya dayanan simidin İstanbul’da tüketimi 1525 tarihine dek uzanır. Saray mutfağına kadar girmeyi başaran simit, son dönemlerde bir tür iade-i itibar olsun diye olmalı, saraylarda satılmaktadır (Simit Sarayı). Ne olursa olsun benim gibi sokak lezzetlerini sevenler simidin de sokakta satılanına düşkündürler. Evliya Çelebi Seyahatnamesi de simitten bahseder. İstanbul simitçilerinin 70 fırında toplam 300 çalışana sahip olduğunu anlatır. II. Dünya Savaşı sıraları un kıtlığı sebebiyle simit bir süre yasaklansa da yeniden tezgâhlardaki yerini almıştır. Susam, un, maya, pekmez gibi bileşenlerden oluşan simidin çok iyi bir açlık bastırıcı olduğunu söylemeye gerek yoktur sanırım. Her şeyden evvel sokağa yakışır. Elinizde ekmek yiyerek dolaşmanız görgüsüzlük gibi karşılanabilse de simit hiç de öyle değildir. Son gelen zamlarla birlikte neredeyse pazarlığa konu olabilecek mamuller arasına giren simidin henüz çeyrek satıldığını görmesek de yarım olarak satıldığını pek çok yerde görebiliyoruz. İstanbul sokak simidinin hakkı mahfuz olmakla birlikte ben şahsen Sinop simidine bayılırım. Hele Yalı Kahvesi etrafında satılanları pek bir lezzetlidir.

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/13929788/huseyin-akin/muhtasar-mide-lugati-v

Bu haber toplam 228 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim