• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Hüseyin Öztürk: Afrikalı Beş Müslüman Kölenin Hatıraları

Hüseyin Öztürk: Afrikalı Beş Müslüman Kölenin Hatıraları
Bu haftaki eser Pınar Yayınlarından. “Afrikalı Beş Müslüman Kölenin Hatıraları” isimli kitabı derleyen Muhammed A. Al-Ahari, tercüme eden ise Buğra Özler.

Arapça ve İngilizce yazılan Müslüman kölelerin anlatımlarını, tarihin tozlu sayfalarından kurtaran bu eser, dünyaya insanlık dersi veren Batılı liderlerle onların sırtından geçinen yahut sırtlarını sıvazlayan seçkinlerin insanlık hallerini(!) oraya koymakta.

Kitapta öncelikle Müslüman köle anlatımlarının tarihi boyutu ele alınmış. Ardından Süleymanoğlu Eyyub’un hatıratı yer almış.

Sırasıyla Orta Afrika Yerlisi Selim Ağa’nın hayatından kesitler sunulmuş. Ağa ile köle yan yana gelmez elbet. Bu ağa sıfatı bizim bildiğimiz cinsten bir ağa değil.

Üçüncü hatırat Orta Afrika Doğu Sudan’dan Bornolu Nikolas Said’in, dördüncü hatırat Kuzey Carolinalı Köle Ömer İbn-i Said’in otobiyografisi. Beşinci sırada ise Timbuktulu Ebu Bekir Şerif’in hayatı var.

………………

Amerika ve AB’de kölelik kavramı, tarih boyunca “insani ve kalbi değil”, “nefsi arzuları” doğrultusunda anlaşılmış ve bu çerçevede kullanılmış, anlatılmış, yazılmıştır.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/huseyin-ozturk/afrikali-bes-musluman-kolenin-hatiralari-32645.html

Bu haber toplam 197 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim