• İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

Hüseyin Öztürk: Mal Canın Yongası

Hüseyin Öztürk: Mal Canın Yongası
“Mal canın yongası” derler. Yonga, kavak ve benzeri ağaçların yontulmasıyla veya rendelenmesiyle ortaya çıkan kısa uzun, geniş dar parçalardır. Diğer adı kamgadır.

Elektronik ortamlarda kullanılan milimetrelik yüzeyler üzerindeki devrelerin yerleştirildiği silikon benzeri iletken malzemeye de yonga ismi verilmiştir.

Mal canın yongası sözünün geçmişi bir hayli acıdır. Bugünü anlamak için belki bir nebze faydası olur diye Edirne’nin kurtuluşunda (1913) binlerce Müslümanın düşman kurşunuyla değil, salgın hastalık ve açlıktan şehit olduklarını hatırlatalım:

- “Türkler ağaç kabuklarını ateş yakmak için değil, çiğnemek, gevelemek için kopardılar. Türk askerleri ve halk ellerine ne geçtiyse yediler ve öldüler. Dizanteri o kadar müthiş felaket verdi ki, Bulgarlar, kolera var” diye kaçtılar.

Bir de bugüne bakalım. Münkirciler, şirkçiler, millet-devlet düşmanları hariç, (hepsi de zengin) hamdolsun aç ve açıkta olan bir ferdimiz yok.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/huseyin-ozturk/mal-canin-yongasi-34307.html

Bu haber toplam 223 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim