• İstanbul 10 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 12 °C
  • Konya 3 °C
  • Sakarya 9 °C
  • Şanlıurfa 9 °C
  • Trabzon 10 °C
  • Gaziantep 8 °C
  • Bolu 3 °C
  • Bursa 10 °C

Hüseyin Öztürk: Moğol sürüleri ve Mevlana

Hüseyin Öztürk: Moğol sürüleri ve Mevlana
Mevlana Celaleddin Rumi Hz.leriyle “Moğol sürüleri” ismini yan yana getirmek çok hoşuma gitmedi ama Moğolların Anadolu’yu kasıp kavurdukları dönemde, Anadolu insanının umudu ve güven kapısı, Mevlana ile Yunus Emre Hz.leri olmuştur.

Bugün ile alaka kuramayanlara da şu kadarını söyleyelim. Bugün de Moğol sürülerinin vazifesini görenler yok mu?

Onları sosyal medya araçlarının her türlüsü başta olmak üzere klasik medyanın bir kısmında ve siyasette umutlarını başka sırtlara yükleyenlerde bulabilirsiniz.

Tarihteki Moğolların iki özelliği vardı. Kibirleri ve kinleri! Kibirleri kinlerini, kinleri kibirlerini yanardağ gibi patlatıyordu.

Günümüzdeki benzerlerine bakarsanız aynı kibri ve kini görebilirsiniz. Kibir ve kinlerinden dolayı kibirlerinin sarhoşluğundan çıkamıyorlar.

Mevlana Hz.lerinin insana dair en çok üzerinde durduğu husus, kibir ve kin ateşinin çukuruna düşmüş insanlara hitabı olmuştur.

Yaşadığı devirde olduğu gibi vuslata erdiği günden bu tarafa da aralıksız Mesnevisiyle idrak sahiplerine ulaşmaktadır.

Bu sene 749. Vuslat Yıldönümü yarın icra edilecek. Yani Mevlana tam 749 yıldır kendisini anlayacaklarla konuşmakta ve hasbihal etmekte.

Yalnız “18 Beyitlik” ilk şiirinin 6. beyitte bir şikâyeti var:

“Herkes kendi zannınca benim dostum oldu, ama kimse içimdeki sırları araştırmadı” diyor.

İşte bu sözleri; kabukta, cisimde kalıp, kendi içini temizleyemediği için Mevlana’nın içindeki sırrı anlamayanlara söylemekte.

Kalbini, kibir ve kinine esir etmiş kimselerde Müslümanlık durmaz. Durmadığı gibi her fırsatta dine ve dini değerlere karşı ateş püskürmeye devam ederler.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/huseyin-ozturk/mogol-suruleri-ve-mevlana-40859.html

 

Bu haber toplam 209 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim