Hüseyin Öztürk: Şeyh Bedreddin

Hüseyin Öztürk: Şeyh Bedreddin
Bu hafta tanıtacağımız eserin adı; “Velayetten Siyasete” üst başlığı ile “Şeyh Bedreddin”. Yazarı ise Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar.

Şeyh Bedreddin denilince akla Fetret devri gelir. Fetret devri, Timur’un 1402 Ankara Savaşında, Yıldırım Bayezid’i yenmesiyle başlar.

On yıl süren bir kargaşa döneminden sonra Osmanlı Devleti yeniden Yıldırım’ın oğlu Çelebi Mehmed tarafından kurulur.

Fetret dönemi; Timur’un Osmanlı’nın kuruluşunu bir daha aya kalkamaz şekilde dağıtmak üzere beyliklere parsa dağıttığı bir devirdir.

İşte bu puslu yıllardaki önemli isimlerden birisi de Musa Çelebi’ye, Çelebi Mehmed’in mukayyed olmasını söylediği Şeyh Bedreddin’dir.

Şeyh Bedreddin, kitaptan alıntılarla takdim edeceğimiz gibi ne yazık ki, solcuların/ Marksistlerin eline geçirdiği bir koz olarak kullanılmıştır.

Sol cenahın her veçhesi, Selçuklu ve Osmanlı tarihini sevmez-reddeder. Bununla birlikte İslam’a karşı da sürekli husumet halinde olduklarından, Şeyhi kendi yandaşları yapmış ve önemli bir İslam büyüğünü, çıkar amaçlı isyan ve şirklerine alet etmişlerdir.

Şeyh Bedreddin’i zerre kadar tanımadıkları o kadar bellidir ki, Şeyh’in Müslümanları birleştirici yönünü hiç ele almayıp, yalan yanlış bilgilerle veya kendi uydurdukları hayali olaylarla tarihe mal etmeye çalışmışlardır.

Ötüken Neşriyattan çıkan Şeyh Bedreddin kitabında Ahmed Güner Sayar, dedesinden kalma Şeyh Bedreddin’in “Varidat” isimli eserinden yola çıkarak, çok geniş çaplı bir araştırma yapmış ve kitabı hazırlamıştır. Şimdi sözü Sayar’a bırakalım:

“Şeyh Bedreddin ummanına hangi sahilden girilirse girilsin, atılan zorlu kulaçlarla, iddialı bir yüzücünün dahi takatinin bir yerde kesileceği muhakkaktır.

Demek oluyor ki, bir bilineni aydınlığa kavuşturmak için çıkılan yolda, hemen karşılaşılan çok sayıdaki yol ayrımları, bizatihi ara yolların her birinde, havada çarpışan tespitlerin çelişkili varlığı, işi zora koşuyordu.

Bilhassa tasavvufta eriştiği merhale, çözümü zor, fakat çözülmesi gerekli bir yumaktı. Onun mutasavvıflığının üzerindeki sis bulutunu kaldırmak benim için bereketli bir alan oldu”.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/huseyin-ozturk/seyh-bedreddin-39762.html

Bu haber toplam 244 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim