• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Hüseyin Öztürk: Yazıcızâde Kardeşler -1-

Hüseyin Öztürk: Yazıcızâde Kardeşler -1-

Karındaşım var idi adı Bîcân

Bana tergîb ederdi derdi ey cân

Bilirsin yok vefâsı rûzigârın

Ko senden sonra pes bir yâdigârın

(...)

Dedim Bîcân’a imdi ben dahi gel

Çü düzdüm bu kitâbi sen dahi gel

Bunu Türkî diline dönder imdi

Yayılsın İl’e şehre gönder imdi.

Bu mısralar, “Yetişsin sözlerim mülk ü diyara” temennisiyle yola çıkan Gelibolulu Muhamed Efendi ve Ahmedi Bîcan kardeşler hakkında yazılmış bir kitaptan.

Eser, Ötüken Neşriyattan çıktı. Müellifi ise Kırklareli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Mehmet Bilal Yamak.

Gelibolu’da metfun bulunan Muhammed Bîcân ve Ahmedi Bîcân kardeşler, Devlet-i Aliye’nin en geniş sınırlarında tanınan, bilinen ve okunan iki âlimdir.

Muhammed Bîcân’ın “Muhammediyye”, Ahmedi Bîcân’ın, “Envâru’l Âşıkîn” isimli eserleri ve daha çok tabi “Muhammediyye” kitabı, Selçuklulardan Osmanlı’ya geçiş sırasında Cihan Devleti’nin kuruluşuyla birlikte, devletin Padişahtan tebaaya kadar her kesiminde okunmuş, okutulmuş ve takip edilmiştir.

Muhammedi Bîcân ve Ahmedi Bîcân’ın hayatına ve eserlerine dair bugüne kadar çeşitli çalışmalar yapılmışsa da en derli toplusu, Mehmet Bilal Yamak’ın kaleme aldığı, “Yazıcızâde Kardeşler” isimli eser olmuştur.

Osmanlı fetihlerini gerçekleştirirken; toprağımız olsun, zenginliğimiz artsın, başka milletlere hükmedelim, onları idare edelim, mal-mülk sahibi olalım diye fethetmemişlerdir.

Fetihlerin hepsinin öncelikli gayesi, hedefi, “Kelime-i Tevhidin” yayılması ve yaşanılır kılınması olmuştur. Bütün mal-mülk-makam-mevki ve benzeri dünyalıklar, bu inancın neşvünema bulması için kullanılmıştır.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/huseyin-ozturk/yazicizade-kardesler-1-40284.html

Bu haber toplam 218 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim