• İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Hüseyin Öztürk: Yazıcızâde Kardeşler -2-

Hüseyin Öztürk: Yazıcızâde Kardeşler -2-
Dün sözünü ettiğimiz kitabın Ötüken Neşriyat’tan çıktığını yazmış, eser hakkında bilginin bugüne kaldığını ifade etmiştim.

“Muhammediyye”, Yazıcızâde Kardeşlerin Türk-İslam medeniyetine bir armağanıdır. Muhammed Efendi böyle bir eserin yazımının, Efendimiz (s.a.v.)’i rüyasında görmesiyle başladığını ifade eder.

Kitabın yazarı Mehmet Bilal Yamak da Yazıcızâde Kardeşlerin eserlerini, “Osmanlı’nın kurucu metinleri” ifadesiyle izah etmektedir.

Yazıcızâde Muhammed Efendi (ö. 855/1451) ve kardeşi Ahmed-i Bîcân (ö. 870/1466’dan sonra), Osmanlı tasavvuf tarihinin temsil gücü yüksek iki ismidir.

Yazıcızâde Kardeşlerin kitaplarının, yüzyıllarca Osmanlı coğrafyasında ve dışında okunmuş, üzerlerine şerhler yazılmış, hatta Türkçenin haricindeki dillere de tercüme edilmiş olduğunu tekraren söyleyelim.

Aynı zamanda Hacı Bayrâm-ı Velî Hz.’lerinin de derviş ve halifelerinden olan Yazıcızâde Kardeşlerin eserleri arasında, özellikle Muhammed Efendi’nin manzum “Muhammediyye”, Ahmed-i Bîcân’ın ise mensûr Envâru’l-Âşıkîn adlı eserleri; Osmanlı uleması, sûfî çevreler ve halk tarafından en çok okunan, okutturulan kitaplar arasındadır.

Yazıcızâde Kardeşler, eserlerinin merkezine aldıkları Peygamberimiz (s.a.v) sevgisinin, sözlü-yazılı Osmanlı kültür ve tarih havzasında yayılmasında çok önemli katkıda bulunmuşlardır.

Bu kitapta; Yazıcızâde Kardeşlerin hayatları, eserleri, tasavvufî görüşleri ve Osmanlı’ya tesirleri detaylı şekilde incelenmiştir ve hatta Yazıcızâde Kardeşlerin daha önce gün yüzüne çıkmamış bazı eserleri de tahlil edilmiştir.

Aynı zamanda birerİbn Arabî şârihi olan Yazıcızâde Kardeşlerin eser ve fikirlerinin bu denli tesirli olmasının tasavvufî, edebi, siyasi ve sosyolojik sebepleri de yine kitabın başlıca konuları arasındadır.

Kitapta çok yönlü yaklaşımlarla inceleme konusu olan bu eser, yalnız Müslümanlar tarafından değil; gayrimüslimlerce de nazar-ı itibara alınmıştır.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/huseyin-ozturk/yazicizade-kardesler-2-40293.html

Bu haber toplam 209 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim