• İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Hüseyin Yağmur: ATATÜRK'Ü GÜNLÜK POLİTİKAYA ALET ETMEK (5)

Hüseyin Yağmur: ATATÜRK'Ü GÜNLÜK POLİTİKAYA ALET ETMEK (5)

Yazı dizimizin bu bölümünde 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün dini alanda yaptığı değişiklikleri somut misalleriyle anlatacağız.

1945 yılında CHP'den ayrılan Dörtler, Demokrat Parti'yi kurdular, halkın büyük ilgisini çektiler. Kısa zamanda milyonlarca taraftar topladılar. 1946 genel seçimlerinde beklenenin üstünde oy aldılar. Bu durum karşısında CHP el koyduğu haklardan bir kısmını millete iade etmek gereğini duydu.

2.Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve partisi CHP, çok partili hayata geçerken kendilerince bir çok tedbir almayı da ihmal etmezler. Alınan ilk tedbirler, partinin halka daha şirin gözükmesi için yapılan çalışmalardır.

Çok partili sisteme geçerken CHP içinde 1946 yılında önemli bir gelişme olur.1946'da toplanan parti meclisi İsmet İnönü'nün Milli Şef ve Değişmez Genel Başkan sıfatlarını kaldırır.

İşçiye Cumhuriyetin ilanından beri bir türlü verilmeyen sendika hakkı verilir. 1947 yılında Sendikalar Kanunu çıktı, kanun bir bakıma ileriye dönük bir adımdı. Çünkü işçiye ilk defa kendi hakkını koruyacak örgütlenme hakkı veriliyordu ama kanun aynı zamanda bir kontrol aracıydı (Karpat,2008:179).

CHP, halkın baskısı ve yaklaşan 1950 seçimlerinde halka şirin görünmek için on ay süreli imam hatip kursu açtı. Bu cümleden olmak üzere; 1- Hac yasağı kaldırıldı 2- Had safhaya varan din görevlisi ihtiyacının karşılanabilmesi için geçici kurslar açıldı. 3-Ankara Üniversitesi'ne bağlı olarak İlahiyat Fakültesi açıldı. Eski milletvekili Cemal Cebeci bu değişimi şöyle anlatır: l947 yılında hacca gitmenin serbest bırakılması üzerine, babamla Eyüp ağabeyim, kara yolundan Hacca gittiler. Şam'a vardıklarında Suriyelilerin "Türkler Hristiyan olmuştu. Bunlar da nereden çıktı? dercesine bakışlarıyla karşılaşmışlar (Cebeci,2014:64).  

Devamı: https://www.yenisoz.com.tr/ataturk-u-gunluk-politikaya-alet-etmek-5-makale-48548

Bu haber toplam 192 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim