• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

​Hüseyin Yağmur: CUMHURİYETTEN SONRA, KİM NE OLDU?

​Hüseyin Yağmur: CUMHURİYETTEN SONRA, KİM NE OLDU?
Benim gözlemime ve kanaatime göre; insanların karakterleri olduğu gibi rejimlerin de karakterleri var. Resimlerin karakterlerini, neye değer verdiğine veya neye değer vermediğine bakarak çok rahat anlayabilirsiniz.
Konuyu bir misal ile açıklayayım: Önceki gün İstanbul Ümraniye'de bir hastaneye giderken iki isimlendirme ile karşılaştım. Bunlardan biri ‘Talat Paşa’ Caddesi ismi idi. Malum olduğu üzere Talat Paşa 33 derece mason olan, Osmanlı İmparatorluğu'nu Balkan Savaşı'na ve 1. Dünya Savaşı'na sokarak yıkılmasına sebep olan komitacı bir şahıs idi. Bu kişinin ismini bir caddeye verilmiş olması. (Başka şehirlerimizde de bazı caddelerin bu isimle süslendiğini tahmin ediyorum)
 
Yine Ümraniye'de bahsettiğim Talatpaşa Caddesi'ne çok yakın bir yerde, bir ara sokağın ismi ‘Molla Gürani’ idi. Malum olduğu üzere ‘Molla Gürani’, İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet'in hocası idi.
 
Yani siz, İmparatorluğu yıkan mason komitacının ismini bir caddeye verirken Şehrin Fatihi Sultan'ın hocasının adını bir ara sokağa verirseniz rejiminizin karakteri ortada demektir.
 
Şimdi bu cümleden olarak; ‘Türkiye’de kurulan yeni Cumhuriyet Rejiminden sonra kim ne olmuş, nereye gelmiş?’ konusuna bir projektör tutalım…
 
İttihatçı Fedai Binbaşı Eyüp Sabri
 
1908 yılında Rumeli’deki gelişmeler hızlanınca ivedilikle bir askerî birlik hazırlandı ve çatışma bölgesine gönderildi. Bu birliğin başında da Şemsi Paşa bulunuyordu. Paşa’nın birinci ve öncelikli vazifesi bu ayaklanmayı tertip edenleri tutuklayarak İstanbul’a getirmekti. Ne var ki, bu vazifeyi yerine getiremeden İttihadçı teğmen Atıf tarafından Postane çıkışında kurulan bir pusu ile vurularak öldürüldü. Şemsi Paşa cinayetinin azmettiricisi kendine ‘Vatan Fedaisi’ unvanını vererek dağa çıkmış Binbaşı Niyazi Bey’di. (Şemsi,1995:94).
 
İşte bu Resneli Niyazi ile dağa çıkan Binbaşı Eyüp Sabri, 1920’de kurulan 1. Mecliste Eskişehir mebusu yapılarak (Şemsi,1995:84). ödüllendirildi.
 
İttihatçı Fedai Teğmen Atıf Kamçıl 
 
Şemsi Paşa’nın katili olan teğmen Atıf (Kamçıl),  Cumhuriyetin kurulmasının ardından TBMM’de 6. ve 7. dönemde Çanakkale’den mebus tayin edilerek ödüllendirildi.
Bu haber toplam 176 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim