• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Hüseyin Yağmur: Nutuk, Tarihi Bir Kaynak Sayılabilir mi? (3)

Hüseyin Yağmur: Nutuk, Tarihi Bir Kaynak Sayılabilir mi? (3)

3) Nutuk, Kurtuluş Savaşının Diğer Kahramanlarını Yok Saymaktadır

19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkmasından öncesinde ve sonrasında da esasen Anadolu'da Kurtuluş Savaşı mücadelesi başlamıştı. Bir çok vilayette kongreler toplanmış ve bu kongreler düşmana karşı silahlı mücadele kararı almışlardı. 19 Mayıs 1919'dan  önce bir çok vilayette silahlı mücadele zaten başlamıştı. Mustafa Kemal Atatürk ise Milli Mücadeleyi tarihini Samsun'dan başlattığından dolayı ondan önce Kurtuluş Savaşı'nı çeşitli bölgelerde başlatmış Kahramanlar bundan şikayetçi olmuşlardır.

Prof. Dr. Cemil Koçak, bu gerçeği şöyle ifade eder: Anadolu'da yapılan diğer çok önemli kongreler işin başka bir yönünü gösterdikleri için de tarih yazılırken hiç ciddiye alınmamışlar (Koçak,2011:139).

  1. Mehmet Doğan da benzeri kanaatini şöyle paylaşır:28 Haziran Balıkesir Kongresi, M. Kemal Paşa'nın katılımcı olduğu Erzurum Kongresi'nden yaklaşık bir ay önce, M. Kemal Paşa'nın düzenlenmesini planladığı Sivas Kongresi'nden ise iki ay önce toplanmış olmasına rağmen Nutuk'ta sözü edilmemiş, inkılâp tarihlerinde üzerinde gerektiği şekilde durulmamıştır. Millî Mücadele'nin sivil anlatımı, oluşumun sırf M. Kemal ekseninde ele alınması yüzünden ihmal edilmiştir (Doğan M,2019:77).

Karabekir'in milli mücadeledeki esas katkısı "Doğuyu tutarsak ancak Batıyı tutabiliriz" fikriyatını gerçekleştirmesidir. Erzurum Kongresinin toplanmasında Atatürk'ün doğrudan bir katkısı yoktur. Kongreyi başkaları toplamış ve yapmış olduğu Atatürk oraya sonradan geldiği için Atatürk Nutuk'ta bu konuya fazla önem vermiyor. Kendisinin yapmadığı şeyleri Nutuk'ta pek anlatmıyor. Anlatırsa da önemli bir şekilde anlatmıyor. Sadece Erzurum Kongresindeki meseleden hareketle söylemiyorum; bugün için hiçbir önemi kalmamış konuları çok detaylı ve uzun uzun anlatırken, kendisinin içinde bulunduğu işleri kısaca geçiyor (Koçak,2011:137).

Devamı: https://www.yenisoz.com.tr/nutuk-%C2%A0-tarihi%C2%A0%C2%A0%C2%A0-bir-kaynak-sayilabilir-mi-3-makale-50178

Bu haber toplam 193 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim