• İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

Hüseyin Yağmur: Tasavvufun 'Kimlik İnşa Eden' Niteliği

Hüseyin Yağmur: Tasavvufun 'Kimlik İnşa Eden' Niteliği
Hakiki müminler tarih boyunca müşriklerin ve mütekebbirlerin en büyük düşmanı oldular.

Çünkü İslam'ın hakikatiyle ruhunu inşa etmiş mümin kişilikler; müşriklerin, küresel emperyalistlerin ve yerli mütekebbirlerin sürekli karşısına çıkarak onların oyununu bozdular.

Tasavvuf işte bu anlamdaki mümin kimlikleri inşa eden, destekleyen en büyük müesseselerden biri oldu.

Kafkasya'da Rus emperyalizminin karşısında nesiller boyunca direniş gösteren mücahit liderler aynı zamanda Nakşibendi şeyhi idiler. Şeyh Şamil işte bu zincirin son halkasıydı.

Afrika'da Fransız işgaline karşı Cezayir halkının önüne düşen Emir Abdulkadir de, Halidi Bağdadi'nin Kuzey Afrika Halifelerinden biriydi...

Libya ve Tunus'ta Fransızlara direnen yerel halkın başında Senusi tarikatının Şeyhi Şeyh Ahmet Senusi bulunuyordu.

'Afrika'da Sufi Direniş' adlı kitapta anlatılan Osman Dan Fodyo, Ahmedü Bello gibi mücahitler de dönemin mücahit şeyh efendileriydi.

Tasavvufun toplumdaki sıradan kişileri de nitelikli müminler haline getiren fonksiyonunu birçok hatıratta görmüş ve rastlamıştım. Son olarak Gaziantep Eski Milletvekili Kahraman Emmioğlu'nun hatıralarında rastladım.

Kahraman Emmioğlu, babasını anlattığı bölümde; babasının fötr şapka takan zaman zaman içki içen bir şahıs olduğundan bahsediyor. Babası 50 yaşlarında ağır bir hastalık geçiriyor. Bunun ardından hayata bakışı değişiyor ve Gaziantep'ten kalkarak Mardin'in Garuki Amu köyünde bir medresede hocalık yapan Şeyh Seyda Hazretlerini ziyaret ediyor. Bu ziyaretin ardından babasının bütün hayatı değişiyor. İçki içen, fötr şapkalı adam gidiyor, onun yerine namazlı abdestli, nur yüzlü bir başka adam geliyor.

Devamı: https://www.yenisoz.com.tr/tasavvufun-kimlik-insa-eden-niteligi-makale-47547

Bu haber toplam 218 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim