• İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

İbrahim Karagül: İspanyol Gribi üç dalga halinde geldi. Ülkeler hafife aldı.

İbrahim Karagül: İspanyol Gribi üç dalga halinde geldi. Ülkeler hafife aldı.
1918 İspanyol Gribi, 500 milyon kişiye bulaştı. Avrupa’yı kırıp geçirdi. Askerler tarafından önce ABD’ye sonra dünyanın başka bölgelerine taşındı.

Başta bir mevsimlik grip gibi algılandı. Doktorlar bile küçümsedi. Devletler salgını gizledi. Karantina, etkin tedavi gibi uygulamalar ihmal edildi. Dünya savaşını yaşamış yorgun devletler, salgını hafif atlatacaklarını sandı ve buna göre davrandı.

Avrupa basınında salgınla ilgili haberler yasaklandı. İspanyol gazeteciler salgını haber verdiği için adı “İspanyol Gribi” olarak kaldı. Oysa salgını asıl yayan İngiliz ordusuydu.

Üç dalga halinde geldi: Milyonlarca insan öldü.

Salgın üç dalga halinde geldi. Birincisi durdu. “Tamam” dendi. Sonra ikincisi başladı. O da durdu, sonra üçüncüsü başladı.

Kaç kişinin öldüğü hâlâ bilinmiyor. Sayı on milyonlarla ifade ediliyor. (50 milyon diyenler var) 1. Dünya Savaşı’nda ölen asker ve sivillerden daha çok insan bu salgınla hayatını kaybetti.

Tabi bu, yüz yıl önceydi. Sağlık sektörü, hastalıkla mücadele yöntemleri, imkânlar, ekonomik şartlar, tıp bilgisi bugünle kıyaslanamayacak ölçüde eksikti.

Devamı:https://www.yenisafak.com/yazarlar/ibrahimkaragul/-ispanyol-gribi-uc-dalga-halinde-geldi-ulkeler-hafife-aldi-milyonlari-goturdu-yuz-yil-sonra-ayni-salgin-ama-artik-virus-uretip-virus-oldurebiliyoruz-bu-sefer-oyle-olmayacak-felket-senaryolari-abdden-gelir-200-bin-insan-olebilir-herkes-evine-donuyor-yabanci-askerler-derhal-bolgemizden-cekilsin-2054702

Bu haber toplam 450 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim