• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

İdris Nebi Uysal: İmlamız ve “Mehmet Bey - Mehmetbey” Meselesi

İdris Nebi Uysal: İmlamız ve “Mehmet Bey - Mehmetbey” Meselesi
Türkçe köklü bir dil. Tarihi, Sümer metinlerindeki Türkçe kelimeler ışığında MÖ 3000-3500 yıllarına kadar uzanıyor.

Bu bilgiye bakarak dilimizin bugün itibariyle en az 5000 yaşında olduğu söylenebilir. Yaşayan yaklaşık 7000 dil içinde yaşı bu kadar geriye gidebilen çok az dil var. Her millete nasip olmayan bir nimet bu.

Türkçe köklü olduğu kadar güçlü ve zengin bir dil. Güç ve zenginliğinin arkasında tarihîliğinin yanı sıra dünyanın dört bir yanında bulunan konuşurları var. Onu asırlardır bilim ve sanatta kullanan yazarları, şairleri, bilim adamları; zor zamanlarında yanında duran ve yücelten beyleri, devlet adamları var. Tarihte büyük devletler kurarak dünyanın geniş bir coğrafyasına hükmeden, kültür ve medeniyete öncülük etmiş bir millet var. Türkçenin, tarih boyunca karşılaştığı badirelerin üstesinden gelmesi sağlam yapısının yanında bu gücüyle de ilgili. Türkçe, UNESCO’nun tespitlerine göre ana dili bakımından dünyada en fazla konuşura sahip on dil arasında yer alıyor.

Gücü, geçmişi, zenginliği, coğrafi genişliği, konuşur sayısı vb. hususiyetleriyle iftihar ettiğimiz Türkçenin sorunları yok mu? Var elbette. İş yeri adlarındaki yabancılaşmadan terim sorunlarına, özensiz kullanımdan özenti alıntılarına kadar onlarca konu sayılabilir. İçinde akademik olanlar da mevcut sokaktaki vatandaşı ilgilendirenler de. Fakat bu bapta ilk sırada sayılması gereken, geçmişte devlet eliyle gerçekleştirilen medeniyet dilinden kopuştur. İnsanımızın “bellek yitimi” olarak değerlendirdiği bu mevzu; hâlen dil bahsindeki en temel ve hayati meseledir. Diğerleri dilin icrasına yönelik tali hususlardır. Bu tarz güncel sorunların başında ise yıllardır çözüme ulaşmayan imla meselesi vardır.

Devamı: https://www.karamangundem.com/imlamiz-ve-mehmet-bey-mehmetbey-meselesi

Bu haber toplam 196 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim