• İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C

“İmparatorluk’tan Ulus Devlet’e İslamcılık” kitabı çıktı

“İmparatorluk’tan Ulus Devlet’e İslamcılık” kitabı çıktı
Türk Siyasi Hayatı, Çağdaş Türk ve İslam Düşüncesi, İslamcılık ve ideolojiler üzerine çalışmaları ile tanınan yazar Ercan Yıldırım’ın yeni kitabı “İmparatorluk’tan Ulus Devlet’e İslamcılık” Varoluş yayınları arasından çıktı.

Dünya Sisteminin Doğası, Türkiye’nin Yeni Kültürü, Ülkesini Arayan Gelecek, Cendere gibi önemli eserleri bulunan Ercan Yıldırım’ın “İmparatorluk’tan Ulus Devlet’e İslamcılık- 18. Yüzyıl’dan Günümüze 300 Yılın Tarihi” nde İslâmcılığın gelişimine dair İmparatorluk ve Cumhuriyet dönemine ilişkin önemli tespitlerde bulunuyor.

Eserin arka sayfasında okuyucuya kitabın içeriği ile ilgili şu bilgiler veriliyor:

“İslâmcılık üzerine yapılan incelemeler İslâmcılığı bir hareket, ideoloji, düşünce veya aktivizm kavramlarıyla sınıflandırarak sıradanlaştırırlar. Öyle ki karşıt görüşlere sahip aydınlar İslâmcılığı bu topraklara dışarıdan gelmiş marjinal bir ideoloji gibi göstermekte ortaklaşırlar.

İmparatorluk’tan Ulus Devlet’e İslâmcılık kitabı, 1990’larda Frankofonların kültür ve medeniyet, Anglo-Saksonların Hilafet ve İslâm birliği, gelenekselcilerin reformcu modernizm, farklı ekollerin selefilik, tercümeler, İran-Mısır-Pakistan etkileri üzerinden kurdukları anlatıları dekonstrüksiyon ve fenomenolojik epokhe metoduyla saf dışı bırakıp İslâmcılığı 300 yıl önceki doğuşundan, köklerinden başlatarak dönem dönem inceler.

Ercan Yıldırım kitabında İslâmcılığın 1699 Karlofça Anlaşması’ndan sonra devlet adamı, ulema, bürokrasiden oluşan İmparatorluk mekanizmasının ve Müslümanların, Batının İslâm âlemini geride bıraktığını farkettikten sonra Batı medeniyetini yakalayıp üstünlüğü yeniden ele geçirmek için giriştiği tecdid-ihya-inşa çabasıyla çıktığını savunur. Yıldırım, 19. yüzyılın son çeyreğinde Afgani-Abduh tesiri ile belirdiği iddialarının aksine İslâmcılığın 18. asırda İstanbul’da şekillendiğini, bu topraklardan İslâm âlemine yayıldığını iddia eder.

İslâmcılık, İmparatorluk’ta İslâm düşüncesinin Batı medeniyetine eğitimden hukuk, iktisat, siyaset ve kültüre kadar her alanda üstünlüğü ele alma, İslâm birliğini tesis etme üzerine gelişirken Cumhuriyet dönemindeki inkılaplarla beraber misyonuna, Tek Parti uygulamalarını kaldırıp İslâm’ı bütüncüllüğünü tüm yönleriyle hayata, kamusal alana hâkim kılma hedefini de yerleştirir.

Bu amaç etrafında Yıldırım meseleleri, tartışmaları, kişi, grup, tarikat ve cemaatleri; Türkiye, İslâm düşüncesi, siyasal alan, dünya sistemi, fikir hayatımızdaki yerlerini, katkılarını, öncülüklerini ve etkilerini, bir yerlere rapor etme, övgü-sövgü-yüceltme, red-inkar ve kritiksiz sahiplenme üslubundan kaçınarak analiz eder.”

İmparatorluk’tan Ulus Devlet’e İslamcılık / Ercan Yıldırım / Yayın Tarihi: 27.10.2022 / Sayfa Sayısı: 586 / ISBN: 9786057196903

 

Bu haber toplam 475 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim