• İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

İsmail Güleç: Meal okumayıp hadis mi okuyalım?

İsmail Güleç: Meal okumayıp hadis mi okuyalım?
Bir önceki yazımdan sonra muhtelif mecralarda yazı ile ilgili yapılan yorumları görünce meramımı açık ve net ifade edemediğimi gördüm. Bununla birlikte kimi eleştiriler de oldu.

 Müsaadenizle önce meramımı daha açık ve net izah etmeye çalışacağım, sonra da yöneltilen eleştiriler konusunda görüşlerimi yazacağım. Meal okumak ile kastettiğim iki husus var. İlki toplumun inancını küçümseyerek binlerce yıllık müktesabatı ataların dini diyerek görmezden gelmek ve önemsiz bulup "Bize Kur'an yeter" diyerek okumamak. İkinci husus ise dini gerçekten merak edip öğrenmek için okumak. İlkinin ideolojik tarafı var ve bambaşka bir tartışma konusu. Ama dini öğrenmek ve yaşamak için meal okumanın yeterli olmadığını ve sadece meal okuyarak dini tam manasıyla öğrenilemeyeceğini, din konusunda hiçbir eğitimi olmayanların ise meal her ne kadar Türkçe olsa bile yanlış veya eksik anlama ve yorumlama ihtimalleri olduğu için mutlaka bir bilen ile veya konu ile ilgili yazılmış kitapları okuması gerektiğine inandığımı söyledim. Böyle düşünmemin iki sebebi vardı. Dini öğrenmek, daha iyi anlamak ve yaşamak isteyenlere Kur'an meali okumasını tavsiye edenler var. Bunun üç mahzuru olduğunu gördüm. İlki okuyanların dini yanlış anlamaları ve öğrenmeleri idi. İkincisi de yarım yamalak okudukları ile din konusunda ahkam kesmeye çalışmaları idi. Meal okuyanların bin beş yüz yıllık birikimi yok saymaları üçüncü neden idi. İlki kişinin kendine, ikincisi de çevresine ve dine zarar vermesi, dini öğrenmeyi okudukları ayetlerle sınırlı tutup işin günlük hayata yansıyan pratiklere ve muhabbetine karşı çıkmaları beni o yazıyı yazmaya sevk etti. Bunlara ilave olarak; bizim milletin din anlayışının peygamber sevgisi üzerine kurulu olduğunu, bu sevgiyi yaralayacak sözlerden ve hareketlerden kaçınmaktı. Bu millet dini Hz. Peygamber'i severek öğrendi. Ecdadımız, yazdıkları eserlerle Hz. Peygamber'i sevdirdiğini söyledikten sonra bugün dini öğretmekle mükellef olanların, günümüz insanına ulaşabilecek bir dil ve yol bularak Hz. Peygamber'i sevdirmenin gerektiğinin üzerinde durdum. Muhabbet ve samimiyet üzerine kurulu İslam dininin ancak başta Hz. Peygamber olmak üzere güzel insanları tanımak ve sevmekle mümkün olacağını söyledim ve hala söylüyorum. 

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/ismail-gulec/2023/05/04/meal-okumayip-hadis-mi-okuyalim

Bu haber toplam 319 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim