• İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

İsmail Kılıçarslan: Hafızayı diri tutmak

İsmail Kılıçarslan: Hafızayı diri tutmak
Geçenlerde sevgili arkadaşlarım Ersin Çelik ve Nuriye Çakmak Çelik’le Saraybosna’da, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nin davetlisi olarak bir konferans gerçekleştirdik.

 Orada üçümüz de ayrı ayrı 28 Şubat sürecini anlattık. Nuriye, bir noktada “tabii genç arkadaşlar 28 Şubat’ı yaşamadıkları için onlar belki sıkılıyorlardır” dedi. Ben de duraksamadan “hayır, sıkılmaya hakları yok. Ben anlatacağım, biz anlatacağız, onlar da hafıza oluşturmak için, hafızalarını diri tutmak için dinleyecekler” dedim.

Bu konuda çok netim. Hafızasını savunmadan, hafızasını diri tutmadan millet de olamıyor insan toplulukları, neyin mücadelesini verdiğinin farkına da varamıyor.

Gelin size bir hafıza hatırlatması örneği vereyim. Türkiye’deki sol-sosyalist gelenekte kurumsal olarak var olan, ismi bende mahfuz biri, noktası noktasına şöyle yazdı geçenlerde: “2. Mahmut’un korkularıyla teslim ettiği iktidarı, Halidiye’nin elinden alıp kamusallaştırmanın vakti! İkinci yüzyılı Afgani şıhlarla değil, Bedreddini bir toplumda yeniden kurma vakti. Bir oy Piro’ya, bir oy Tip’e.”

İşte hafıza budur. Alacağının, intikamının peşinde koşmak budur. Adam, Bektaşi neşveli ve köhnemiş Yeniçeriliği lağvedip yerine Halidi ağırlıklı ve modern bir ordu kuran 2. Mahmut’u iki yüzyıl sonra yenmenin derdiyle plan yapıyor.

Bir dakika bir dakika. Öyle hemen Halidilik deyip geçmeyelim. Hafızamız balıktan hallice olduğu için Nakşibendi tarikatının müceddidi Mevlana Halid-i Bağdadi’yi ve ona nispet edilen Halidilik kolunun önemini bilmiyoruz ki biz. O zaman hatırlayalım. Deyrizorlu bir Kürt olan Mevlana Halid, Nakşibendi tarikatında yaptığı yapısal değişikliklerin yanı sıra politik olarak 3 önemli meseleyi hayata geçirmiş adamdır. Birincisi, bir “erken dönem İslamcı” olarak anti emperyalist bir çizgiye ilerlemiş ve Osmanlı devletinin bekasını İslam ümmetinin bekasıyla eşitlemiştir. İkincisi, bütün Kürdistan coğrafyasını hızla etkisi altına alıp Türkler, Kürtler ve Araplar arasında tam bir İslam kardeşliği tesis etmek için inisiyatif almıştır. Üçüncüsü, Şii İran’ın yayılmacı ve sapkın görüşlerinin çok çabuk farkına varıp Sünni ana bloku tesis etmiştir.

Şimdi anlaşıldı mı adamlar kimden nelerin intikamını almanın derdindeler? Anadolu kıtasında 250 yıldır verdiğimiz canhıraş var oluş mücadelesi neyin mücadelesidir?

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/ismail-kilicarslan/hafizayi-diri-tutmak-4528958

Bu haber toplam 425 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim