• İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

İsmail Kıllıoğlu: Devlet salt iktidar mı?-ıv

İsmail Kıllıoğlu: Devlet salt iktidar mı?-ıv
Devleti salt, yani mutlak güç, yetki gibi niteliklere, eş deyişle, iktidara sahip mevhum, kuruntuya dayanan algılayış, insanlık tarihinin hemen birçok dönemlerinde var olmuştur.
Bu algılayışın yansımalarını zorbalık (tyrannos), zümre hâkimiyeti (oligarchie), soyluluk hâkimiyeti (aristocratie) tarzında siyasi rejim çeşitleri olarak görülmüştür. Demokraside de iktidar elbette söz konusudur, ama onun kullanımında öznelik ya da sahiplik durumlarında önemli değişkenler, bir bakıma tarafların konum ve nitelikleri farklılaşmaktadır.
 
Zorbalık, zümre hâkimiyeti, soyluluk hâkimiyeti şeklinde yapılan ayrımda iktidarın kullanılması, işlevi, kaynağı ve bunlara sahip olma konuları, kendine özgü söylemler temelinde tanımlanmakta ve açıklanmaktadır. Hatta iktidar olgusu, söz konusu söylemlere bakıldığında, doğa, insan ve toplum üstü kurgulamalara atıf yapılmak suretiyle, yerine göre “kutsallık”, yerine göre akıl dışı ve üstü anlaşılmazlık yüklenerek “mistik” bir haleye büründürülmektedir.
Bu haber toplam 141 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim