10 bini aşkın insanın hayatını kaybettiği felakette, 10 binden fazla kişinin de kayıp olduğu ve ölü sayısının 20 bini geçebileceği ifade ediliyor.
Fırtına sebebiyle yağış miktarında olağanüstü bir durum yaşandığı, Libya’nın kuzeydoğu kıyılarına 24 saatte 400 mm’den fazla yağmur düştüğü, normal şartlarda eylül ayı ortalamasının 1,5 mm olduğu söyleniyor.
Doğal afetler ve beklenmedik koşullar karşısında insanoğlunun çoğu zaman yapabileceği bir şey olmadığı malum.
Ancak Derne’deki felakette bir dizi ihmalin olduğu açıkça görülüyor.
Kentin ortasından geçen vadi ve vadinin iki kenarına inşa edilen evler, olası sel ve taşkınlar sırasında felakete âdeta davetiye çıkarıyor.
Dağlardan vadiye akan suyu tutması için inşa edilen iki barajın arka arkaya yıkılması, kentin dörtte birinin sel sularıyla denize sürüklenmesine yol açmış.
Önce 1,5 milyon metreküp su tutan yukarıdaki baraj yıkılmış; oradan hızla gelen sular, daha aşağıda yer alan ve 22,5 milyon metreküp su tutan barajı yıkmış.
Yukarıdan gelen onca su, akış hızının da verdiği güçle birkaç katlı koskoca binaları içindekilerle birlikte alıp götürmüş ve denize dökmüş.
Libya’nın doğusundaki Derne kenti savaş baronu Halife Hafter’in kontrolü altında.
Fırtına Libya’ya yaklaşırken yoğun yağış olabileceği ve barajların yıkılabileceği uyarısı yapılmasına rağmen hiçbir önlem alınmamış.
Daha da ötesi felaketin yaşandığı mahallelerin sakinleri evlerinden çıkıp bölgeden uzaklaşmak istemişler fakat Hafter’e bağlı güçler insanları zorla evlerine kapatmış.
Devamı: https://www.dirilispostasi.com/makale/16453508/ismail-yasa/dernedeki-felaketten-kim-sorumlu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.