• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

İsmail Yaşa: En önemli engel aşıldı

İsmail Yaşa: En önemli engel aşıldı
Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkileri normalleştirme görüşmeleri istenilen sonucu vermemiş, süreç bir noktaya gelip tıkanmıştı.

Daha ileriye gidilmesi için Erdoğan’ın Abdülfettah es-Sisi’yle görüşmesi gerekiyordu.

O görüşme, Katar’daki Dünya Kupası açılış töreni sırasında gerçekleşti.

Erdoğan’ın koşullar uygun olması hâlinde Beşşar el-Esed’le görüşebileceğini açıklamasının ardından bu köşede yayınlanan “Erdoğan Sisi’yle görüşmeli mi?” başlıklı yazımda konuyla ilgili iki farklı görüş olduğuna işaret etmiştim.

Özetle tekrarlamak gerekirse, bir kesim Cumhurbaşkanı’nın asla Mısır cuntası lideriyle görüşmemesi gerektiğini söylüyordu ve diğerleri ise Erdoğan’ın Hertzog, Muhammed bin Zayid ve Muhammed bin Selman’la görüştüğüne göre Abdülfettah es-Sisi’yle de görüşebileceğini savunuyordu.

Doha’daki tokalaşma Ankara’nın ikinci görüşü daha makul bulduğunu gösteriyor.

Ayaküstü yapılan görüşmenin tesadüfen gerçekleştiği ve çok fazla anlam yüklenmemesi gerektiği şeklindeki yorumlar doğru değil.

Erdoğan’ın bilgisi ve onayı olmadan Katar Emiri Temim bin Hamed emrivaki yaparak böyle bir sahnenin ortaya çıkmasını sağlayamaz.

Doha’daki görüşme hiç şüphesiz Cumhurbaşkanı’nın Abdülfettah es-Sisi’yi muhatap almaya karar vermesinden sonra üzerinde çalışılmış, baştan sona planlanmış ve iki tarafın da yeşil ışık yaktığı bir adımdır.

Devamı da gelecektir.

Nitekim Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada Erdoğan ve Abdülfettah es-Sisi’nin Katar’daki el sıkışmasının “ikili ilişkileri geliştirmenin başlangıcı” olacağı ifade edildi.

Erdoğan da dönüş yolunda Mısır Cumhurbaşkanıyla yaptığı görüşmeyle ilgili değerlendirmesinde, “Temennim odur ki, önce bakanlarımızla başlayan bir süreci, daha sonra inşallah üst düzey görüşmelerle iyi bir noktaya taşıyalım istiyoruz” dedi. 

Ankara-Kahire ilişkilerinin hızla normalleşmesi için atılabilecek başka adımlar da var.

Borç yükü tepeden yuvarlanan kartopu misali büyüyen Mısır, boğucu bir ekonomik krizin pençesinde kıvranıyor.

Abdülfettah es-Sisi’nin bugünlerde en çok ihtiyacı olan şey para.

Erdoğan iş adamlarıyla birlikte Mısır’a çıkarma yapabilir ya da Mısır Cumhurbaşkanı ülkesindeki iş adamlarıyla birlikte Türkiye’ye davet edilebilir.

Devamı: https://www.dirilispostasi.com/makale/12585855/ismail-yasa/en-onemli-engel-asildi

Bu haber toplam 142 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim