• İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

Karabatak Dergisinin 65. Sayısı ❝Sezai Karakoç ve Dirilten Şiir❞ Dosya Konusuyla Yayımlandı

Karabatak Dergisinin 65. Sayısı ❝Sezai Karakoç ve Dirilten Şiir❞ Dosya Konusuyla Yayımlandı
Vefatının birinci yılında Sezai Karakoç'u anlamak ve işaret ettiği konuları hatırlatmak üzere Karabatak 65. sayıda dosya konusunu Sezai Karakoç ve Dirilten Şiir olarak belirledi.

 Evet, Sezai Karakoç Türk şiirine can suyu olmuş bir şairdir. Onun şiiri kadar düz yazıları, öyküleri, biyografileri ve fikir yazıları da okur ve yazarlar için can suyu mesabesindedir. Karabatak dergisi olarak Sezai Karakoç'un düşüncesi, eserleri ve yaşamına biraz daha yaklaşabilmek için seçkin akademisyen ve yazarlar tarafından kaleme alınmış 2 şiir ve 23 dosya yazısıyla bu sayımızı Karakoç'a ayırdık. Hasan Akay, Sezai Karakoç için Modern Türk Şiirinin Efendisi derken onu, "Müslüman Anadolu İnsanı tipinin şair modeli," olarak sunar. Sezai Karakoç'un yalnız şiiriyle ve yazılarıyla değil, yaşantısıyla da rol model olduğu üzerinde durur. Yılmaz Daşçıoğlu ise Sezai Karakoç'un döneminde ve sonrasındaki şairler üzerinde nasıl bir etkisi olduğu konusunda önemli bir yazı kaleme aldı. İkinci Yeni'nin oluşum sürecinden yeni bir şiirin doğuşuna bu etkinin kaynağı olarak Karakoç görülmektedir.

Röportaj konuğumuz Yılmaz Daşçıoğlu. Sanatın insanlıkla birlikte her daim var olacağını vurgulayan Daşçıoğlu, şiir bitti mi, sorusuna takılanlara bir cevap veriyor. Serhat Demirel'in sorularını yanıtlayan Daşçıoğlu, modern Türk şiirinin ana hatları, Cahit Zarifoğlu üzerine yaptığı akademik çalışmalar, kanon ve günümüz şiiri için görüşlerini dile getirdi.

Projektör konuğumuzsa bir çocuk hikâyeleri yazarı. Güldane Ersoy, Süper Değil Gerçek Kahramanlar kitabıyla gençlerimize Hollywood yapımı sanal kahramanlar yerine hem tarihte kahramanlıklarıyla öne çıkmış olan tarihî kişilikleri hem de komşumuz, dedemiz, annemiz olan yakın çevremizdeki kahramanları fark etmeyi öneriyor. "Gerçekliğin sanalı, kahramanlığın yapayı; işte önümüze sunulan gelecek!" diyerek çocuklarımızın zihninde oluşturulan kahraman algısını ve geleceğe etkisini eleştiriyor.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/karabatak-dergisinin-65-sayisi-sezai-karakoc-ve-dirilten-siir-dosya-konusuyla-yayimlandi-k5328.html

 

Bu haber toplam 299 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim