• İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

Kitaphaber Dergisinin Beşinci Sayısı “Manevi Vatan: Türkçe” Dosyasıyla Huzurlarınızda

Kitaphaber Dergisinin Beşinci Sayısı “Manevi Vatan: Türkçe” Dosyasıyla Huzurlarınızda
Kitaphaber Dergisi Beşinci Sayısıyla "Manevi Vatan Türkçe" Dosya konusu ile okurlarıyla buluşuyor.

Beşinci Sayının Yazarları

Bilal Can, Ethem Erdoğan, Faik Öcal, İbrahim Bakır, Serap Atila, Ülker Gündoğdu, Gülnaz Eliaçık Yıldız, Ali Sali, Yunus Emre Özsaray, Nihat Çınar, Recep ayık, Mustafa Buğaz, Salih Bora, Necla Dursun, Müzeyyen Çelik Kesmegülü, Mustafa Uçurum, Enes Can, Ayşe Bağca, A. Erkan Akay, Şerife Saliha Buğa, Murat Deniz, Tuba Yavuz

* * *

Sunuş Yazısında Dergi Genel Yayın Yönetmeni Bilal Can;

SUNUŞ Türk dili, 13. yüzyıldan günümüze değin geniş bir coğrafyada hâkimiyet sürmüş, kendi yaşam alanını kurarak bir birlik ve bütünlük içerisinde devam etmiş, zaman içerisinde de farklı kollara ayrılarak büyük kitlelere hitap etmiş bir dil olarak birçok yönden irdelenmeyi gerekli kılan unsurlarla bezelidir.

Dil, Heidegger'ın yaklaşımıyla "varlığın evi"dir. Chomsyk ise dili bir üretici olarak görür. D. Mehmet Doğan ise dildeki değişme bağlamında "Dil, geçmişten geleceğe uzanan bir varlıktır. Onu millet yapar, yaşatır. Milletin konuşan, yazan evlatları dili hem yaşatır, hem geliştirir. Binlerce yıl içinde dilin çeşitli sebeplerle değişmeler yaşadığı bilinir. Bunların en mühimi, din değiştirmek, medeniyet değiştirmektir. Yeni bir medeniyet dairesine girmek, dilde ciddi değişikliklere yol açar" ifadesini kullanır. Bu güne kadar dil üzerine sayısız inceleme, sayısız araştırma yapılmış, bu çalışmalar ve araştırmalar halen de sürmektedir. Bir dilin zenginliği, o milletin zenginliğidir. Bir milleti millet yapan temel unsurlardan biri dildir. Bu yüzden Cemil Meriç "kamus namustur" ifadesini kullanır. Dilini korumak ve dilini sahiplenmek her milletin asli vazifelerinden biridir.

Dil üzerine konuşmak, bir millet üzerine konuşmaktır. O milletin kültürü, ekonomisi, düşünce biçimi, yaşam biçimi yani sosyolojisi, içsel serüveni yani psikolojisi üzerine konuşmaktır. Bu bakımdan bir milleti millet yapan temel unsur olarak dil üzerine çalışmalar yapmak, o milleti tanımak ve tanımlamaktır.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/kitaphaber-dergisinin-besinci-sayisi-manevi-vatan-turkce-dosyasiyla-huzurlarinizda-k5423.html

Bu haber toplam 572 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim