• İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Korsan Yayınla Mücadelede En İyi Fikir Yarışması Ödül Töreni Gerçekleştirildi

Korsan Yayınla Mücadelede En İyi  Fikir Yarışması Ödül Töreni Gerçekleştirildi
Korsan Kitapla Mücadele En İyi Fikir Yarışması Ödül Töreni 01 Temmuz 2016 Cuma günü Türkiye Yazarlar Birliği Mehmet Akif Divanı’nda yapıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği, DEKMEB (Ders Kitapları Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği) ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi olarak düzenlediğimiz Korsan Kitapla Mücadele En İyi Fikir Yarışması Ödül Töreni 01 Temmuz 2016 Cuma günü Türkiye Yazarlar Birliği Mehmet Akif Divanı’nda yapıldı.

Korsan kitapla mücadelede farkındalık oluşturmak için Korsan Kitapla Mücadele Çalıştayı gerçekleştirilmişti. Çalıştaydan önce Ankara’da 2000 adet okulda yarışma ilanı yapılmıştı. Yarışmaya başvuran öğrencilerden dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.

Ödül töreni için ilk konuşmayı DEKMEB Başkanı Murat Köse yaptı. Murat Köse, yarışmaya katılan ve ödül almaya hak kazanan öğrencileri tebrik etti. Korsan ve telif hakları ile ilgili haklarda farkındalık konusunda Türkiye’nin ileri bir noktada olmadığını söyleyen Köse, yaptıkları çalışmalarla bu farkındalığı artırmaya çalıştıklarını ifade etti. Bu konunun hak gaspı olduğunu anlatmak adına yaptıkları çalışmaların öneminden bahsetti. Ödül alan projelerin uygulanabilirliğini ileri zamanlarda inceleyeceklerini söyledi.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Orçan, akademisyen olarak üniversite camiasında gördükleri intihal olayları ve elektronik hırsızlıkları anlattı ve bir eser meydana gelene kadar bir yazarın verdiği emeğin önemine değinen Orçan, korsanla mücadele adına yaptıkları çalışmaların önemine değindi.

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB olarak farklı bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Gençlerin bu konulara gösterdikleri hassasiyetin önemli olduğunu vurgulayan Arıcan, ilerleyen zamanlarda yaptıkları bu yarışmanın Türkiye geneline yaygınlaşmasını istediklerini de ifade etti. Dereceye giren ve girmeyen ama yarışmaya katılan her öğrenciyi tebrik ettiğini söyleyen Arıcan, gençlere fikirlerini projelendirme imkânı sundukları için mutluluk içinde olduklarını ifade etti. Öğrencilerin ailelerini ve öğretmenlerini de tebrik eden Arıcan, Yazarlar Birliği’nin onların da bir evi olduğunu dile getirdi ve bu öğrencileri geleceğin fikir ve ilim adamları olarak görmek istediklerini dile getirdi.

TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, yaptığı konuşmada kelime olarak “korsan”ı değerlendirdikten sonra eser hırsızlığı anlamında kullanılan intihal kelimesini inceledi. Sahte para basmak anlamında kullanılan “Kalpazanlık” kelimesine değinen doğan, korsan kelimesi yerine kalpazanlık kelimesinin tercih edilebilir olduğunu ifade etti. Okulların sadece bilgi alınan ve verilen yerler olarak görülmemesi gerektiğini anlatan Doğan, sanat ve estetik alanında da yapılması gerekenler olduğunu ifade etti. Konuşmasının sonunda öğrencilere teşekkür etti.

Yapılan konuşmaların ardından ödül almaya hak kazan öğrenciler projelerinden bahsettiler. Ardından ödül törenine geçildi. 12. Sınıflar arasında birinci olan Ayrancı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Berke Efe Koçak’a ödülünü Murat Köse bey takdim etti. Dizüstü bilgisayar ödülü kazanan Koçak’a içinde Çile, Beyhude Ömrüm, Uzun Hikaye, Martı, Hayvan Çiftliği, Küçük Presns ve Tevhid-i Gerçekliğin Işığında, Ömrüm Ankara, İki Yol Açıcı: Nurettin Topçu ve Necip Fazıl, Genç Safahat ve Asım kitapları bulunan bir paket de hediye edildi. 7. Sınıflar arasında İkinci olan Beyza Nur Dağ’a ödülünü TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan takdim etti. 8. Sınıfalar arasında ikinci olan Eşref Koçak’a ödülünü TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan verd. Tablet bilgisayar kazanan öğrencilere de hediye kitaplar takdim edildi. 7. Sınıflar arasında üçüncü olan ve 9. sınıflar arasında üçüncü olan Emre Acar ve Hilal Ulutaş’a da akıllı saat hediyeleri TYB Genel Başkan Yardımcısı Ferhat Koç tarafından takdim edildi. Öğrencilere hediye kitap da verildi.  

Ödül törenin ardından çekilen toplu fotoğraf ile program sona erdi. 

dscf7972.jpgdscf7991.jpgdscf8001.jpgdscf8013.jpg

Bu haber toplam 2998 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim