• İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Kudret Bülbül: AK Parti dönemi genel seçimlerinin anlamı-3 Demokrasinin kurumsallaşması, küresel adaletin ifası

Kudret Bülbül: AK Parti dönemi genel seçimlerinin anlamı-3 Demokrasinin kurumsallaşması, küresel adaletin ifası

Gerek iç siyasette demokrasinin kurumsallaşmasının ve gerekse dış siyasette küresel adalet arayışının sürmesi için, "Türkiye yüzyılı" olarak da tanımlanan Türkiye'nin yürüyüşünün devam etmesi, daha sonraki seçimlerde bu vizyonun muhalefet partilerince de paylaşılması son derece önemlidir.

Önceki iki yazımızda 2002'den 2023'e seçimlerin, iktidarda kalabilme, vesayetin devrilmesi, demokrasinin kurumsallaşması olarak üç başlıkla kavramsallaştırılabileceğine değinmiş, iktidarda kalabilme ve vesayetin devrilmesi üzerinde durmuştuk.

Bugün üçüncü kavramsallaştırma ile devam edelim.

2017'de gerçekleştirilen Başkanlık referandumu, 2018 seçimleri ve haftaya gerçekleştirilecek 14 Mayıs seçimleri, Türkiye'de demokrasiye yeniden geçişin tarihi olan 14 Mayıs 1950'den beri yaşanan onca badireden sonra, içerde demokrasinin kurumsallaşması dışarda ise, Türkiye'nin öncülük ettiği küresel adalet arayışının sürdürülmesi bağlamında değerlendirilebilir.

Neden böyle düşündüğümüze madde madde değinelim.

Toplumsal değerleriyle barışık bir Türkiye

Türkiye'de demokrasi mücadelesinin tarihi, siyaseti/toplumu/devleti milletin tercihlerine göre dizayn etmek isteyenlerle devletin tercihlerine göre dizayn etmek isteyenler arasındaki mücadele olarak görülebilir. Milletin tercihleriyle uyumlu politikalar geliştiren partilerin isimleri sürekli değişmekle birlikte, devletin tercihleri doğrultusunda milleti dizayn etmek isteyen siyasal akımın temsilcisi hep aynı gibidir: Cumhuriyet Halk Partisi. Bu isimlendirme esasen Türkçe dil kuralları açısından çok doğru görünmemektedir. Daha doğru bir isimlendirme Cumhuriyetin Halk Partisi ya da Cumhuriyetçi Halkın Partisi, yani Devletin Halk Partisi ya da Devletçi Halk Partisi. İsimlendirme aslında kuruluşundan bugüne CHP'nin bakışını ve duruşunu net bir biçimde ortaya koymaktadır. Devletin Halk Partisi, yani devletin şekillendirdiği, dizayn ettiği halkın partisi.

CHP'nin tepeden inmeci toplumu dizayn politikaları Rahmetli Menderes ve arkadaşlarının destansı mücadeleleriyle ilk defa sekteye uğramıştır. Ama her defasında, CHP milletten almadığı desteği devlet elitlerden almayı başarmıştır.

Devamı: https://www.star.com.tr/acik-gorus/ak-parti-donemi-genel-secimlerinin-anlami-3-demokrasinin-kurumsallasmasi-kuresel-adaletin-ifasi-haber-1783511/

Bu haber toplam 124 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim