Enflasyon Raporu, bankanın yazılı iletişimi ve rapor sonrasındaki basın toplantısı da sözlü iletişimi açısından son derece önemli. Hâl böyle olunca rapordaki her kelime ve basın toplantısındaki her söylem piyasalar açısından stratejik değerde oluyor.
Bir önceki Enflasyon Raporu’nda Merkez Bankası yıl sonu için %36 olan tahminini %38 olarak güncellemişti. Bu toplantıda da en çok merak edilen konu enflasyon tahminlerinin güncellenip güncellenmeyeceğiydi. Zira son dönemdeki aylık enflasyon gelişmeleri ve beklentiler kanalındaki değişimler yıl sonu hedefi olan %38’in sıkça sorgulanmasını beraberinde getirmişti. En son açıklanan Temmuz ayı enflasyonu ile beraber ortaya çıkan tabloda %38’lik hedefin tutması için yılın geri kalan aylarında aylık enflasyonun ortalama %1,4 civarında olması gerekliliği yüzünden piyasalar Merkez Bankası’ndan farklılaşarak daha yüksek bir yıl sonu enflasyon beklentisi içerisine girmişlerdi.
Ancak Merkez Bankası 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminini sırasıyla %38, %14 ve %9 olarak korudu. Elbette bunun en önemli nedeni; eğer enflasyon tahminini yükseltirse ilave sıkılaştırmaya gerek olduğu yönünde oluşacak algının önüne geçmek olarak düşünülebilir. Zira piyasalar bir yandan bu yılın son çeyreği için faiz indirimi veya indirimlerini şimdiden değerlendirmeye başladılar. Diğer yandan Merkez Bankası’nın sıkı duruşunun uzun bir süre daha korunması ile ekonomideki soğumanın ve TL’deki reel değerlenmenin devam edeceği yönlendirmesi çerçevesinde enflasyon tahminlerini değiştirmediğini ifade edebiliriz.
Devamı:https://www.yenisafak.com/yazarlar/levent-yilmaz/enflasyon-raporundan-yansiyanlar-4637919
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.