• İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Lüküs hayat, lüküs hayat; yan gel de yat

Lüküs hayat, lüküs hayat; yan gel de yat
Yazar Thierry Paquot, bir savunma dürtüsüyle ele aldığı eserinde duymaya alıştığımız şeylerin dışında başka şeyler söylemeye gayret ediyor.

Gerek ismi gerekse de bazı hususlardaki keskin çıkışlar itibarıyla Lükse Övgü, yeni bir şeyler duymak isteyenler için ideal bir kitap olabilir.

Kitapta tahmin edilebileceği gibi lüks tüketimle üretimin artacağı ve buna bağlı olarak ekonomik organizasyonların çarkının döneceği yönünde ifadeler kullanılıyor. Ayrıca işin psikolojik, sosyolojik ve genel olarak felsefi taraflarından bahsediliyor. Zaten kitabın sonundaki “Kaynakça”ya bakarsanız konuya dair kimlere başvurulduğunu görürsünüz. Meseleyi sadece üretim-tüketim ekseninde düşünerek ekonomik boyutta değerlendirip o alana sıkıştırmak doğru değil. Kitabı tamamen okuduğunuzda lüksün bir ihtiyaç olduğu fikrine dahi kapılabilirsiniz. Tam tersini düşünenler de çıkacaktır.  Ancak yazarın Doğu kültürüyle özdeşleştirdiği şekliyle lüks bir yaşam “sokaktaki adam”da hiçbir zaman olmadı. Bunun önündeki engelleri başta yetişme şekli olmak üzere uhrevi açıdan da konuşmak gerekebilir. Yazarın bu konuda bir fikri yok.

Fransız yazar, verdiği örneklerle konuyu açmayı başarıyor ancak bazı Fransız örnekler konunun yerel düzeyde kalmasına neden oluyor. Kitabı sadece Hristiyanlara ve Fransızlara yazmış olamaz diye düşünüyorum.

Paquot, neyin lüks olup neyin lüks olmadığını izah ederken epey zorlanıyor. Lüks övülecekse de ürkütmeden övülmeli değil mi? Hele hele israf sınırları içine girerseniz ya da en azından akıllara israfı getirirseniz lüksü övmek yerine yerersiniz. Yazar, kabul etmeliyim ki burada çok dikkatli davranıyor. Bu nedenle tüm kitap boyunca lüksün kötü bir şey olmadığını aksine adından da anlaşılacağı üzere iyi bir şey olduğunu anlatıyor. Ancak lüksün kısıtlı bir kesimin alışkanlığı olmasıyla genele yayılmasının dilemmasını da yaşıyor. Lüks, herkesin yaşam biçimi olduğunda değerini yitireceğinden hem övülüp hem de belirli kesimlerin yaşam tarzı olarak kalması arzu ediliyor. Aksi durumda övülen şeyin kıymeti kalmayacaktır. Tartışma konularından biri de gereklilik konusu. Yazar, somut örnekler vererek konuyu izaha çalışmış.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/lukus-hayat-lukus-hayat-yan-gel-de-yat-makale,2364.html

Bu haber toplam 183 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim