• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Mahir Adıbeş: Bağışıklık ve Karantina

Mahir Adıbeş: Bağışıklık ve Karantina
Yavrular doğduğunda bağışıklık sistemleri çalışmaz. Doğduktan sonra bağışıklık sistemi üç ile altı ay arasında gelişir.

Bağışıklık sistemi gelişene kadar ya anne karnındayken kan ya da doğduktan sonra anne sütü (özellikle ağızsütü) yoluyla aldıkları antikorlarla korunurlar. Eğer kan ya da süt yoluyla koruyucu antikor alamazsa bu dönemde bir hastalık yavrular için ağır seyredebilir.

Bağışıklık sistemi yavruların doğumundan sonra yavaş yavaş gelişmesi için çevreyle iç içe yaşaması gerekir. Sistemin gelişmesi, sonradan tanıştıkları virüs ya da bakterilere karşı oluşmaktadır. Yani yavru doğduktan sonra yavaş yavaş hastalık etkenleriyle tanışmalıdır. İşte o zaman bağışıklık sistemi savunucu silahlarını hazırlar. Eğer yavru hastalıklardan ari bir ortamda büyütülürse ilk karşılaştığı hastalık etkenine karşı savunmasız yakalanır.

Bağışıklık sistemini aktif hale getiren, güçlendiren faydalı bakteriler vardır. Bunlar canlıların elinde, ayağında, sofrasında, yemliğinde serbest olarak bulunur. Bunlar sürekli bağışıklık sistemini uyarıp uyanık kalmasını sağlar. Bu faydalı bakterilerin yok edilmesi de bağışıklık sisteminin gelişmesini eksik bırakacaktır.

Maske ve Antiseptik:

Corona virüsü baştan tanımıyorduk, zaman geçtikçe bilgimiz çoğaldı tanıştık. İlim bir tecrübedir, araştırma incelemeyle zamanla gelişir. Korona virüs hızlı yayılıyor ama ölüm yapma oranı çok düşük.

Maskenin virüslere karşı koruma amaçlı kullanılmasının çok fazla etkisi olmaz, çünkü virüsler maskenin deliklerinden daha küçüktür. Yalnız eğer konakçı virüs ile bulaşık ise maske çok zarar verir. Solunumla atılması gereken virüsler, maskeyle engelleneceğinden virüs tekrar hastaya dönecektir.  Bu durumda yoğunluğu yükselerek akciğerlere geçip, hastalığın ağır seyretmesine sebep olacaktır. Canlının açık havada dolaşması hem virüsün hastalık yapma etkisini zayıflatacak hem de bağışıklık sistemini güçlendirecektir.

Antiseptikler canlılar için fayda yerine zarar verebilirler. Bakteri ve virüsleri çevrenizden yok ederseniz bağışıklık sistemi uyarılmayacağından zayıflayacaktır. Bazı bakteriler vardır ki canlının sağlıklı yaşaması için faydaları vardır. Antiseptiklerle bunları yok ederek vücudun savunmasına büyük zarar verebilirsiniz. Bağışıklık sistemi virüs ya da bakterilerle tanışarak güçlenir. Antiseptikler konusu yeniden gözden geçirilmelidir.

Virüsler iki şekilde hastalık yapma yeteneklerini kaybederler.

  1. Virüsler zaman aşımında kendiliğinden yok olurlar.
  2. Sürü bağışıklığı/Toplum bağışıklığı oluşur virüs konakçı bulamayınca ortadan kaybolur.

Çok sayıda virüs salgınlarında kıtalara sıçrayan olaylarda kısa zamanda kendiliğinden yok olduğu görülmüştür. Onun için bazı virüslerin alt tipleri, Asya, Afrika, Güney Amerika gibi çokça görüldüğü kıta isimleriyle anılırlar. Bu virüsler bazen başka bölgelere sıçrar ama çok büyük salgınlara sebep olmadan yok olur.

İkinci maddemizde geçen Sürü bağışıklığı/Toplum bağışıklığı ise bu ya aşı ya da virüse karşı bağışıklık sisteminin oluşturduğu antikorlarla oluşur. Bu durumda artık virüs barınamaz ve yok olur.

Virüsler ölüme sebep olur. Bunu bütün ilgililer bilir. Yalnız virüslerin bulunduğu ölümler genellikle başka etkenler sebep olur. Mesela; corona da akciğer yetmezliği sonucu ölüm şekillenir, kalp hastalıkları, damar daralmaları, sigaradan iflas etmiş bir akciğer, Ifluanza da bütün bu sebepler geçerli ayrıca bakteriler devreye girer ve ölüme sebep olur. Ortamda corona virüs bulunsa da ölüm sebebi korona tek başına değildir. Picorna virüslerde hayvanlar bir şey yiyip içemediğinden açlıktan ölüm şekillenir.

Gelelim Karantina Konusuna:

 Önce şunu söyleyelim; karantina hasta ve şüphelilere karşı alınan bir tedbirdir. Sağlam insanlar/hayvanlar tecrit edilmez.

Bu yanlışa neden düşüldü bilemem. Corona, kırda, bayırda, açık havada bulaşmayan bir virüs. Bulaşması için yakın temas gerekir. Tamam, sağlam insanları da konaklara doldurup dışarıyla irtibatını kesip hastalıklara karşı koruyabilirsiniz. Yalnız uzun zaman hareketsiz kalan canlılarda bağışıklık sisteminde zayıflama, tembelleşme, etkisizleşme başlar. Bağışıklık sisteminin savunma gücü alçalır. Çünkü karantinadaki insanda fizyolojik ve psikolojik hal değişikleri insanı olumsuz etkiler. Mesela; kan dolaşımında, kalp çarpmalarında, kas hareketlerinde, düşüncelerde değişim kişi tarafından fark edilir. Bu durumlar stres ve paniğe yol açar. Bağışıklık sistemi bu durumda hassas duruma geçer. Uzun süreli karantinalar sonucunda muhtemelen başka hastalıklar ortaya çıkacaktır.

Uzun süren karantina süresince insanların bağışıklık sistemi zayıflayacağından dışarı çıktıklarında yakalanacakları hastalık daha ağır seyredebilir.

Sosyal uzaklaşmalar bağışıklık sistemini zayıflatır. Karantina konusu ya da tecrit yeniden gözden geçirilmeli.

Bu haber toplam 405 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim