• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Mehmed Arif: Balkanların Asım Abisi

Mehmed Arif: Balkanların Asım Abisi
Çok sevdiğiniz birinin vefat haberini aldığınızda dünya ve zaman sanki bir anlığına duruverir.

 O an öyle kocaman bir andır ki, anlam ve anlamsızlık birbirine dolanır, haberi aldığınız yerde duraksar ve ne yapacağınızı bilemezsiniz. Öylece kalıverirsiniz.

Asım Abi’nin ahirete irtihâl haberini aldığımda içimde kocaman bir boşluk belirdi. İnanasım gelmedi. Dua edip rahmet dilemekten başka elimden bir şey gelmiyordu. İlerleyen günlerde anıların hücumuna uğramaya başladım. Asım Abi’yle tanışmamız, muhabbetlerimiz, beraber geçirdiğimiz anlar gözlerimin önüne gelmeye başladı. Dostlarımla sohbet ederken farkettik ki hafızamızda, içimizde, gönlümüzde ne de güzel şeyler birikmiş Asım Abi’yle ilgili farkında olmadan…

Dergi fuarı vesilesiyle tanışmıştık Asım Abi’yle, Sirkeci Garı’nda. Durmadan sağa sola koşturan, gençlerle sohbet eden, insanları tanıştıran, küskünleri barıştıran, içinde Ümmeti Muhammed derdi taşıyan güzel bir izlenim bırakmıştı bende. Asım Abi’nin Balkanlara özel bir ilgisi vardı. Balkan edebiyatıyla, bu topraklarda yazılmış Osmanlıca eserlerle, yeni çıkan dergi ve yayınlarla yakından ilgileniyordu. Aramızdaki yüzlerce kilometreye aldırış etmeksizin aynı vatan topraklarının evlatlarıymış gibi hâlimizi hatrımızı soruyor, bizleri daha çok okumaya, daha çok düşünmeye, daha çok yazmaya teşvik ediyordu. Bunu yaparken o kadar güzel yapıyordu ki Asım Abi’nin bir tavsiyesi, bir ricası bizim nazarımızda geri çevrilemeyecek kadar değerli bir hâl alıyordu. Asım Abi bilgisi, tecrübesi, eserleri ve hitabetiyle örnek bir entelektüelden önce samimi bir Müslüman’ın hâl ve hareketleri nasıl olmalının dersini veriyordu adeta. Hâl ehlinin tesiri kâl ehlinin tesirinden katbekat fazladır, hakikatine vakıf oluyorduk onun şahsiyetinde.

Asım Abi, 2019 yılının Temmuz ayında 30 kadar gençlik dergisinin genel yayın yönetmenleri ve yazar arkadaşlarıyla beraber yola çıktığı Evlad-ı Fatihan gezisi kapsamında Üsküp’e gelmişti. Gelir gelmez bizleri, Üsküp’ü, Üsküp’te yapılan edebî faaliyetleri sordu. Gezmiş oldukları Balkan şehirlerine dair izlenimlerini, dostlarıyla muhabbetlerini, güzel anıları bizimle paylaştı. Balkanlara dair son izlenimlerini Karar Gazetesi’nde “Prizren’de Yunus ilahisi dinlemek” yazısında paylaştı. İlgili yazının son kısmında bizlere büyük bir misyon yükleyecek şu sözleri kaleme almıştı Asım Abi:

“Bu seyahatimiz vesilesi ile Balkanlardaki İslamcı entelektüel merkezin Saraybosna’dan Üsküp’e doğru kaymaya başladığını biz de hissettik.

Devamı: https://timebalkan.com/balkanlarin-asim-abisi/

Bu haber toplam 260 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim