• İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Mehmet Barlas: Dağılan imparatorlukların mirasçıları eski sorunlarla da uğraşırlar

Mehmet Barlas: Dağılan imparatorlukların mirasçıları eski sorunlarla da uğraşırlar
Siyasi ya da askeri yenilgiler ya da büyük değişimler sonunda imparatorluklar dağılabilir. Ama yeni ortaya çıkan devletler, imparatorluk döneminden kalan iddialarını ve anılarını bir kalemde silip atamazlar.

Rusya örneği
Bu söylediğim duruma ilişkin o kadar eski ve yeni örnek var ki... Örneğin Sovyet İmparatorluğu'ndan bugüne aktarılan Rusya ile diğer devletlerin ilişkileri ortada değil mi? Rusya ile Ukrayna'nın Rusya ile Ermenistan'ın, Gürcistan'ın ilişkilerine bir bakın... Rusya'nın Ukrayna aleyhine olarak Kırım'da attığı adımları hatırlayın... Belarusya ile Moskova ilişkileri her an patlamaya hazır değil mi?

Osmanlı sonrası
Bizim Osmanlı İmparatorluğu'ndan Cumhuriyet'e geçişimiz ile her şey sıfırdan mı başladı sanki? Bu günün Libya krizinde Osmanlı'dan kalan anılar da devrede değil mi? Mustafa Kemal'in Derne'de çekilmiş fotoğraflarını görmezden gelebilir miyiz? Ya da Lozan'a uzanan dönemde, özellikle Boğazlar'ın yönetimine Osmanlı'nın 1'inci Dünya Savaşı'ndaki yenilgisinin izleri yansımamış mıydı? Balkan Savaşı'nda İtalyanlar'a kaptırdığımız Ege adalarının Roma Anlaşması ile Yunanistan'a verilmesi, bu konuyu ebediyen noktaladı mı sanki? İki örnek dağılan imparatorlukların kalıntılarının bugününü değerlendirirken özellikle İngiliz İmparatorluğu'nun bugününe bakmalıyız. Düşünün ki resmen Çin'in olan Hong Kong'da hala İngiltere'nin rüzgarı estiriliyor. Ya da Osmanlı gibi dağıtılmış olan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun kalıntıları üzerinde kopan fırtınalar veya Avusturya'nın Hitler tarafından ilhakı unutulabilir mi?

Bu haber toplam 168 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim