• İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Mehmet Beyhan: Erdoğan-Sisi Tokalaşması (2)

Mehmet Beyhan: Erdoğan-Sisi Tokalaşması (2)
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mısır Devlet Başkanı Sisi ile görüşmesinin yankıları hem dünyada hem de hem Türkiye’de hâlâ sürüyor. Bu nedenle bu hafta da aynı konu üzerinde durmayı uygun gördük.

Hatırlanacağı gibi Haziran 2012 tarihinde Muhammed Mursi, demokratik yöntemlerle seçilerek Mısır Cumhurbaşkanı olmuştu. Mursi’nin meşru iktidarına oldukça temkinli yaklaşan batılı ülkeler, darbeci Sisi’yi başkentlerinde ağırlamışlardı. Hatta sadece ağırlamakla kalmadılar, askeri anlaşmalar imzalayarak darbe rejiminin uluslararası meşruiyetini sağladılar.

Dönemin ABD Başkanı Obama ‘’Washington Mısır’daki krize taraf olmayacağını’’ açıklamış yeni durum için ‘’darbe’’ tanımlamasından özellikle kaçınmıştı. Daha da vahimi Dışişleri Bakanı John Kerry, 2013’te Kahire’ye gitti ve Mısır’ın ‘’doğru yolda olduğunu’’ söyleyerek aslında ’darbenin tarafında’ olduklarını itiraf etmişti.

ABD darbenin ilk günlerinde göstermelik olarak kısıtladığı parasal fon akışını tekrar açmış, 1,5 milyar dolar Sisi hükümetine vererek darbeyi adeta ödüllendirmişti. 2015-2016 yıllarındaki haber kaynaklarına bakılırsa, ABD’nin Mısır’a daha fazla silah verdiği görülecektir.

İlginç olan bu ülkeler hâlâ pişkince her fırsatta hukuktan, demokrasiden ve insan haklarından bahsederler. Hâlbuki demokratik kurallarla seçilmiş Cumhurbaşkanına darbe yapan Sisi iktidarına tepki gösteren Türkiye’ydi. Türkiye, darbeye karşı çıkarak, insanlığın kararan ufkunu aydınlatmış ve batının sahte demokrat yüzünü deşifre etmişti.

Elbette Türkiye’nin göstermiş olduğu tepki, Sisi hükümetini rahatsız etmiş ve iki ülke ilişkilerinin kesilmesine neden olmuştu. Ancak ilişkileri daha fazla bu şekilde sürdürmesinde kimseye bir faydası yoktu. Nitekim Türkiye’nin Mısır politikasını revize etmesi gerektiğini en başından beri hem yazılarımızda hem de çıktığımız televizyon programlarında dile getirmiştik.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/erdogan-sisi-tokalasmasi-2-6329/

Bu haber toplam 131 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim